Försvarsmaktsövningen Aurora 17 är en nationell övning som bygger ett starkare försvar och ökar den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige.
För att träna den svenska försvarsförmågan mot en större och kvalificerad motståndare, vilket övningsscenariot bygger på, kommer förband från andra länder att delta i övningen.
Deltagare: cirka 19 000 ur Försvarsmakten samt ett 40-tal andra myndigheter. Förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Norge och USA deltar också – totalt 1000-1500 utländska deltagare.
Övningsperiod: under vecka 37-39 i september.
Övningsområde: i hela Sverige men främst i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.
Fakta om värdlandsstöd
Försvarsmakten, tillsammans med andra myndigheter och organisationer, ska utveckla förmågan till värdlandsstöd. Det handlar om att de utländska förbanden ska kunna verka och lösa sina uppgifter på svenskt territorium.
Värdlandsstödet omfattar både militärt och civilt stöd och ställer krav på samhällets samlade resurser.
Värdlandsstöd i praktiken: värdlandsstöd handlar om noggranna administrativa och praktiska förberedelser som till exempel:
- reglering av skatter, tullar, moms m m enligt avtal
- trafiktillstånd och dispenser för tunga fordon
- upprättande av tillfälliga skyddsobjekt
- upprättande av transportplaner
- rekognosering av lämpliga grupperingsplatser och transportvägar
- information till utländska förband om svenska lagar och förordningar.
När de utländska förbanden är på plats handlar det främst om praktiskt stöd som till exempel skydd, bevakning, logistik, samband och ledning.
Avtal: andra nationer har bjudits in att delta i Aurora 17 efter regeringsbeslut. Andra nationers deltagande regleras i ett särskilt avtal om övningens genomförande mellan Sverige och respektive land. NATO som organisation deltar inte i Aurora 17. Därför tillämpas inte samförståndsavtalet med NATO avseende värdlandsstöd.