Förberedande officerskurs, FOK, är åter en realitet vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Kursen har antagit ett antal olika former sedan värnpliktstiden innan det nya skolsystemet infördes och skolorna började med central antagning. I Arvidsjaur har det inte genomförts FOK-utbildning på över fjorton år, men nu har kursen återuppstått i sin ursprungliga skepnad. Alla förband ska från och med i år genomföra kursen med de elever som genomfört godkänd grundutbildning och som har för avsikt att läsa vidare till officer. Ett välkommet och positivt beslut som baserats på de krav skolorna ställer på sina framtida elever.
Syftet med kursen är att alla elever som söker eller redan har antagits till specialistofficersutbildning eller till officersprogrammet ska ha möjlighet att komma in på skolorna med så bra förutsättningar som möjligt för att tillgodogöra sig sina framtida studier på bästa sätt. Genom gemensamma utbildningsmål och riktlinjer förbereds eleverna att hålla en jämn nivå inför kommande officersutbildning. Eleverna ska efter kursen ha uppnått grundnivån, som är gruppbefälsutbildning, samtidigt som de får en meningsfull tjänstgöring med inriktning mot framtida befälsyrken. Exempelvis att man efter godkänd grundutbildning arbetat som soldat under ett år, sedan söker skola och då få möjlighet att växla upp och bli gruppbefäl.
PRAKTISKT LEDARSKAP
Det är främst tre ämnen som avhandlas under kursen; förberedelser av övningsplaner, trupputbildning samt skarp truppföring av de jägarrekryter och jägarförstärkningsrekryter som nyligen ryckt in. Eleverna genomför även en del formella utbildningar, allt från förarbevis för minibuss och tungt släp till handgranatskast och kulspruteutbildning på Ksp m/58. Färdighetskunskaper som skolorna ställer men som den enskilde eleven eventuellt inte fått med sig under sin tid som rekryt.
Eleverna får även chansen att i fält utbilda de nya rekryterna i grundläggande soldatkunskaper; sätta upp tält, använda yxa och såg samt vårda sitt vapen med mera.
– Mycket av det är kopplat mot hur stridsvärdet upprätthålls ute i fält. Det kan handla om preventiv medicin, hur man tejpar fötter och sånt, samtidigt som FOK-eleverna får utöva praktiskt ledarskap, säger kapten Håkan Jorsell.
Kursen fokuserar också mycket på personliga färdigheter; eleverna har gemensam fysträning tre gånger i veckan och de ligger just nu i hårdträning inför kommande mästerskap i skytte och orientering.
– De stora bitarna handlar om att eleverna ska bli trygga i sig själva och hitta sin ledarstil, få smak för jobbet. Hur funkar det att vara officer? Nu har de chansen att känna på det utan några större krav, säger kapten Håkan Jorsell.