Det är andra gången rekryterna är i Arvidsjaur. Redan i februari var de på plats för att göra kompletterande prövning inför jägartjänst, något som alla måste göra innan de kan bli antagna till utbildningen. Första veckan av utbildningen går under namnet ”Koll på läget”.
− Det handlar om att lära sig de mest grundläggande sakerna; hur man ska bo, sova, äta, stå, prata och framför allt hur man bär och vårdar sin uniform. De ska lära sig skåpordning, bäddning av säng, brandtjänst och städrutiner, berättar förste sergeant Magnus Ersson.
Ut i fält – redan andra veckan
Redan efter första dagen är det dags för den första skarpa visitationen av såväl logement, skåp och sin egen person. Sedan följer tre fullmatade veckor med nya intryck, innan den första kortare ledigheten. De första tre månaderna av grundutbildningen är lika i hela Försvarsmakten men på jägarbataljonen finns några tillägg, bland annat utbildning på pansarskott och flera orienteringsmoment. Andra veckan inleds med fyra fältdygn i tolvmannatält med gott om utrymme och kamin som värmekälla.
− Det blir första och sista gången under utbildningen, sen ser de inte tolvmannatälten längre. Fortsättningsvis är det ensamtält eller möjligtvis fyrmannapatrulltält som gäller, berättar förste sergeant Marcus Snäckerström.
Kompetens är viktigare än personnummer
I sista stund tillkom ännu en rekryt, Johan Sköld från Överkalix. Utan någon tidigare erfarenhet inom det militära sökte han till reservofficersprogrammet, han blev direktantagen och fick plats som jägarförstärkningssoldat. Det som utmärker Johan är att han är äldst av rekryterna, född 1976.
− Klart jag hade åldersnoja, jag skulle ju kunna vara farsa till några av rekryterna här. Men samtidigt, kompetens är viktigare än personnummer, säger rekryten Johan Sköld.
Johan har tidigare jobbat på filmbolag och inom turistbranschen. Han är utbildad forsrännare och forsräddare och tänkte att det här kan vara en chans att nyttja alla sina erfarenheter och kunskaper.
– Jag kommer från en generation som gärna ville slippa göra lumpen, men nu känner jag precis tvärtom. Jag vill göra så mycket och så bra som möjligt, nu är jag här och siktar på att bli reservofficer, berättar Johan.
Av de 57 inryckande rekryterna är 43 uttagna till jägarsoldater och 14 till jägarförstärkningssoldater. När grundutbildningen övergår till befattningsutbildning ansluter ytterligare fyra rekryter som tidigare gjort godkänd GMU. Men det kommer krävas en hel del förberedelse för att de ska vara fit-for-fight.
– Vi bygger ju upp och stärker rekryterna på plats under tre månader. Så för att de som ansluter vid ett senare tillfälle inte ska hamna på efterkälken kommer vi att skicka ner kartonger med utrustning och träningsprogram så de har möjlighet att påbörja befattningsutbildningen på liknande nivå som våra nuvarande rekryter, säger major David Engström.