Lapplandsjägarbataljonen består av två insatskompanier som utgår från Kiruna och Gällivare, ett bevakningskompani som utgår från Pajala och en flyggrupp som under övningen stationerades på Gällivare flygplats. Under torsdagen ryckte soldaterna in, det utfördes bland annat sjukvårdsprov, täthetsprov av skyddsmask och inskjutning av vapen. Delar ur insatskompaniet från Kiruna spenderade första natten ute i fält.
– Vi reste förläggningen i utbildningssyfte. Vi har dragit in vaktposteringarna så att alla kan vara med och få en målbild över hur en förläggning som vi ska kunna driva under en vecka ska se ut. Vi upprättar förläggningen efter konstens alla regler även om vi under den här övningen bara ska spendera en natt här, berättar gruppchefen Johan Björnström.
Insatskompanierna förflyttar sig till stor del med hjälp av bandvagnar. De övas på flera olika uppdrag, exempelvis ska de ta och kontrollera ett skyddsobjekt med omgivande område. Sedan skickas bevakningskompaniet till platsen för att överta bevakningen medan insatskompaniet kan beordras vidare mot en ny insats.
– Bevakningskompaniet har inte samma behov av att förflyttas som insatskompanierna och är inte tilldelade så många fordon, då får vi tillföra transportresurser på andra sätt, säger Ingmar Mickelson, chef över bataljonsstaben.
FLYGGRUPPEN
Lapplandsjägarbataljonens flyggrupp leds som en egen enhet under bataljonsstaben. På samma sätt som det finns en kompanichef för varje kompani så har flyggruppen en flyggruppschef som leder sin verksamhet. Deras uppdrag innehåller bland annat flygspaning, rekognosering, ordonnansflyg, person- och sjuktransporter. Gruppen består av sju piloter samt en skyttegrupp som skyddar och bevakar flygplanen. Flygförarna och de två flygplanen är knutna till FFK, Frivilliga flygkåren, som hyr in flygmaskinerna under hemvärnsverksamhet från de lokala flygklubbarna i Kiruna och Gällivare. En Piper PA18 Supercub och en Cessna 172 Skyhawk. Hemvärnspiloterna går specifika utbildningar och det krävs mycket tid och engagemang, men i gengäld får de lära sig mycket som de har nytta av när de flyger privat.
– Under övningen har vi utfört spaningsuppdrag, följt markfordon och transporterat personal. När vi inte har skarpa uppdrag från staben så utför vi egna övningsuppdrag, exempelvis precisionsnavigering, berättar flyggruppschefen Olle Persson.
SKYMNINGSLÄGE
Under övningen utsattes kompanierna för en mängd realistiska scenarion som utspelades i en fiktiv värld; I grannlandet Lakeland är det krig efter att de har ockuperats av stormakten Hjeltland. Det råder skymningsläge i Sverige, en form av krisläge med förhöjd beredskap och landet mobiliserar alla resurser. Kompanierna är utkommenderade att vakta skyddsobjekt. Momenten bestod bland annat av att utplacera vaktposter och eldställningar, patrullering, avvärja obehöriga vid skyddsobjekten och hantera protestgrupper.
Ibland utspelades flera moment samtidigt, exempelvis fick en grupp ta hand om skadade soldater som flytt från Lakeland samtidigt som en annan grupp genomsökte närområdet där det fanns indikationer på spionage. Motståndet spelades av mindre personalstyrkor från andra hemvärnsbataljoner. Deras uppgift var att distrahera och ställa till elände för de övade kompanierna. Efter varje avslutat moment gjordes en gemensam genomgång och utvärdering över vad som gjordes bra och vad som skulle kunna göras bättre och vilka lagar och regler som gäller i olika lägen.
VIKTIGT ATT SYNAS
Årets övning testar ett nytt koncept; respektive förband övar i sina egna områden och detsamma gäller för bataljonsstaben som är stationerad i centrala Gällivare. Det är första gången som bataljonsstaben leder en övning på hemmaplan. Konceptet bygger på att bataljonen ska synas ute i samhället. Första kompaniet bevakade bland annat Lapplandsjägargruppens stabsbyggnad inne i centrala Kiruna. Andra kompaniet övade i närheten av flygplatsen i Gällivare och tredje kompaniet bevakade flygplatsen utanför Pajala. Utöver det avdelades mindre grupper att under några timmar åka med bandvagn in till de centrala delarna för att patrullera gatorna samt informera allmänheten om hemvärnets verksamhet.
– För bataljonsstabens del är det perfekt att öva i Gällivare. Det är nytt för alla att vi övar här på vår ordinarie grupperingsplats. Vi vill synas och informera kommuninvånarna att hemvärnet har ett kompani stationerat här och samma sak gäller i Kiruna och Pajala, berättar stabschefen Ingmar Mickelson.
Lapplandsjägarbataljonen har två större övningar per år, en KFÖ, krigsförbandsövning under våren och en SÖF, särskild övning förband på hösten. Bataljonschefen Åke Norberg är stolt över sitt förband när han summera övningen.
– Vi har engagerade och bra soldater och det är roligt och stimulerande att arbeta tillsammans, såväl med staben som med soldaterna ute på kompanierna. Jag kan ställa upp ett förband och se mina soldater i ögonen, det är ingen pappersprodukt, det är på riktigt.