Platsen är start- och landningsbanan av betong på svenska Camp Nobel i Timbuktu. Värmen är i det närmaste brutal, solen står näst intill i zenit och luften dallrar över betongbanan i lunchhettan. En handfull soldater har effektivt förberett Örnen för ännu en start. Soldaterna säger inte särskilt mycket under arbetet; var och en av dem vet exakt vad som ska göras. Och sedan är det dags, motorn på Örnen startas och vrålar med ett öronbedövande dån innan farkosten slungas iväg av startkatapulten och lyfter mot den sanddisiga afrikanska himlen för ännu ett uppdrag i FN-regi.
Bilder i realtid
– Tack vare Örnen kan vi få bilder i realtid över stora områden som är omöjligt att få från marken. Analysarbetet av bilderna pågår samtidigt som Örnen är uppe i luften, säger Jon, en av operatörerna som står styr Örnen från en trång ledningscontainer på Camp Nobel.
Örnen är en så kallad TUAV, vilket är en förkortning för tactical unmanned aerial vehicle, eller på vanlig svenska en obemannad drönare. Anledningen till att Örnen benämns som taktisk är att den tack vare sin storlek kan flyga på hög höjd, upp till 5 000 meter.
Örnen är helt obeväpnad och under flygplanskroppen sitter en kamera som är monterad i ett gyro och stabiliseras digitalt för att de rörliga bilderna som skickas till operatörerna på Camp Nobel ska bli så högupplösta som möjligt. Örnen har förmåga att flyga i både dagsljus och i mörker.
– Med dagens teknik är det ganska okomplicerat att flyga i mörker. Den stora utmaningen här i Mali är i stället sanden som sliter ganska mycket på våra Örnar, säger Frank, flygtekniker på Örnen-systemet.
Tolv mils räckvidd
En Örn väger ungefär 170 kilo, har en flygtid på omkring sex timmar och en räckvidd på drygt tolv mil. Försvarsmakten har ett antal Örnar på plats i Mali och efter varje flygning måste Örnen servas enligt en stående rutin för att säkerställa fortsatt flygning utan driftsstörningar.
För FN:s del är det första gången som organisationen använder sig av drönare under militära operationer för att bland annat inhämta underrättelser och skapa beslutsunderlag.
– Örnen kan inte eliminera alla hot som kan uppstå här men det är absolut en trygghet att veta att det finns en Örn i luften när vi är ute på patrull eftersom den bidrar till att öka säkerheten för oss, säger Robin, jägarsoldat på spaningsplutonen, innan han klättar upp i terrängbilen och hans grupp rullar ut på ytterligare en patrull i det vidsträckta ökenlandskapet som omger Timbuktu.