”Bonjour!” De svenska vaktsoldaterna hälsar på några FN-kollogor från Burkina Faso som i maklig takt joggar förbi den entrén, eller gaten, till den svenska campen i den drygt 40-gradiga värmen. Det är en ständig rörelse av vitmålade fordon och människor runt det svenska området eftersom det är beläget inne på den stora FN-campen, den så kallade supercampen, som i sin tur ligger ett stenkast från flygplatsen i Timbuktu.
Säkerhet en prioritet
Anledning till att Sverige har valt att bygga en egen camp inne på supercampen är enkel:
— Det handlar enbart om säkerhet. Vi vill helt enkelt kunna styra över hela verksamheten där vi arbetar och bor. Vår egen säkerhet måste vi själva kontrollera och därför är en svensk camp inne på FN-campen en mycket bra och funktionell lösning, säger Kenneth Emretsson, säkerhetschef på det svenska förbandet.
De soldater som tjänstgör som vaktsoldater den här dagen kommer från I 19 i Boden, men större delen av de svenskar som tjänstgör i Timbuktu gör emellanåt vaktpass på Camp Nobel. Vakttjänsten är en rutin som aldrig får bli just bara en rutin.
Under den senaste tiden har supercampen attackerats av väpnade grupper som motsätter sig FN:s närvaro i Mali och vill störa genomförandet av fredsavtalet från 2015. Attackerna har främst drabbat personal från andra länder men i början av maj blev en svensk soldat sårad.
— Dessa attacker syftar bara till att sprida skräck och terror, och till att bromsa fredsprocessen. Men de grupper som ligger bakom attackerna mot FN i Mali kommer inte att lyckas med detta, bland annat tack vare att svensk trupp utan uppehåll kommer att fortsätta sitt svåra men viktiga arbete här, säger Teddy Larsson, chef för det svenska underrättelseförbandet i Timbuktu.
Självklart att åka
I vakttornet vid gaten till den svenska campen ser de svenska vaktsoldaterna att solen börjar gå ner vid horisonten och kan därmed också se fram mot att temperaturen sjunker åtminstone några grader, något de tacksamt tar emot.
Patrick Sandberg, en av soldaterna i aftonens vaktstyrka, har varit anställd som soldat i Försvarsmakten under de senaste fyra åren. Det här är hans första utlandstjänstgöring och för hans del var det självklart att åka till Mali och jobba under FN-flagg.
— Jag är soldat och när Sverige beslutar sig för att skicka trupp utomlands är det en naturlig del av mitt jobb att packa väskorna och åka iväg. Dessutom får jag chansen att göra en insats och att testa att det jag har övat på hemma i Sverige verkligen fungerar i ett skarpt läge, säger han.