David Forslund är som sekond, näst högst ombord, är ansvarig för bland annat personalen ombord:
— I Försvarsmakten talar vi ofta om personalen som den viktigaste resursen. Det blir högst påtagligt ombord på ett örlogsfartyg. De avancerade sensor- och vapensystem som gör fartyget unikt, sköter inte sig själva. En radarbild måste tolkas och vapensystem förberedas. Allt detta blir inte bättre än vad den enskilda operatören klarar av i varje ögonblick. Det är därför mycket viktigt att vi behåller vår utbildade personal. Här måste jag ge beröm till hur besättningen alltid ställer upp för varandra. Även om det sker på midsommarafton då hemlängtan är större än vanligt.
Att mötas till sjöss
Under midsommarhelgen har fartyget befunnit sig inomskärs i Stockholms skärgård. Många är de fritidsbåtar som glatt har vinkat till HMS Stockholm när man mött fartyget. Midsommarafton började med ganska gles båttrafik men under dagen ökade trafiken markant. Trots trängsel framfördes merparten av alla fritidsfartyg med gott sjömanskap och HMS Stockholm vill passa på att tipsa om Försvarsmaktens råd till båtfolk. Där finns handfasta tips om vad man bör tänka på när man möter ett örlogsfartyg som övar eller förflyttar sig i skärgården.
När de flesta fritidsbåtar förtöjt vid bryggor och i naturhamnar passade HMS Stockholm på att ankra för att avnjuta en midsommarbuffé på fartygets däck i den relativt soliga skärgården. Istället för att fortsätta midsommarfirandet efter avslutad måltid lättade patrullfartyget ankar och fortsatte med sjöövervakningen i midsommarnatten. Ungefär halva besättningen jobbar medan andra halvan kan vila. Så fortlöper dygnen i cykler om sex timmar. Sex timmar vakt, följt av sex timmar vila.
Niklas Wiklund är fartygschef på HMS Stockholm.
— När vi är ute till sjöss under den här perioden är vi en omedelbart gripbar militär resurs. Huvuduppgiften för fartyget är övervakning av svenskt sjöterritorium, men den kan snabbt förändras om det skulle behövas, vilket den numera ofta gör. Det kan handla om att övergå till en skarp enskild operation, eller en större operation tillsammans med andra enheter. Det här är ytstridsfartygens stora styrka, att kunna lösa många olika uppgifter och relativt snabbt kunna förflytta sig mellan olika operationsområden.
Ständiga övningar
Förutom att ständigt vara insatsberedd har ett antal interna övningar genomförts. Besättningen ska upprätthålla olika kompetenser inom ett stort antal områden. Förmågan till att kunna genomföra väpnad strid är givetvis alltid viktigast. En förmåga som Försvarsmaktens existensberättigande vilar på och som därmed ständigt måste övas och utvecklas.
Patrullfartygets stridsuppgift innebär bland annat ytattack och därmed verkan mot sjömål. Övningar har under perioden genomförts både själva men också tillsammans med JAS 39 Gripen i attackflygrollen och stridsledningsflygplanet ASC 890. Dessutom har också luftförsvarsövningar genomförts mot SK 60 flugna av TU JAS i Linköping. Sådana övningsmoment är oerhört värdefulla för att öva hela organisationen ombord och ge ett högkvalitativt övningsutbyte.
Förutom den väpnade striden ska fartygets besättning behärska rökdykning, sjukvård, vidta åtgärder vid vatteninträngning, nödprocedurer på brygga och i maskin samt mycket annat. Allt detta övas ständigt.
För besättningens del återstår nu ytterligare ett antal dygn till sjöss innan en välförtjänt sommarsemester väntar. Fram till dess så fortsätter HMS Stockholm att hålla sina vakande ögon och öron över vårt sjöterritorium, dag som natt, fram till dess att andra tar över.