– Det brinner!, skriker en äldre elev. Ut ur en dunge störtar två yngre elever för att ta hand om skadade vid platsen. På en ö strax utanför Karlskrona genomför Sjövärnskåren sin sommarskola och vid tidpunkten befinner sig flera av eleverna i fält. I dag är det ledarkursen som utbildar grundkursen i det första omhändertagandet vid en olycksplats. Alldeles invid står förstesergeant Natalie Mellin från Andra amfibiebataljonen och övervakar situationen. När momentet är avslutat ger hon återkoppling till den äldre eleven som har arrangerat momentet. Hon är en av tio instruktörer som utbildar grundkursen. Egentligen skulle hon ha haft semester men har i stället valt att jobba.
–Jag tackade ja för att få möjligheten att jobba med ungdomar. Det är utmanande och riktigt roligt. Jag såg även min chans att informera om Amfibieregementet och förhoppningsvis bidra till att fler unga tjejer och killar ser oss som en framtida arbetsplats. Det är en även en plats där man har chans att växa som människa. Det är något jag värdesätter, säger Natalie.
Sjövärnskåren är en frivillig försvarsorganisation med marin inriktning. Varje sommar genomför organisationen sommarskolor på fyra olika platser i landet: Härnösand, Göteborg, Stockholm och Karlskrona. Sommarskolan riktar sig till ungdomar mellan 15 och 20 år och erbjuder utbildning i navigation, segling och sjömanskap men också att kunna bo och jobba i grupp samt att kunna leva och laga mat i fält. Instruktörerna till skolan kommer oftast från Försvarsmakten och utgörs av soldater, officerare och specialistofficerare. Även om skolan framför allt vänder sig till eleverna är skolan också en upplevelse för instruktörerna.
– Min upplevelse av sommarskolan är ett sommarläger - military style. Den innehåller matnyttiga utbildningar och samtidigt har den en väldigt positiv jargong hos både elever och instruktörer. Jag har haft tre fantastiska veckor med kunniga kollegor och lyhörda, intresserade ungdomar, säger Natalie.
Momentet avslutas. Den äldre eleven får sin feedback av Natalie och kort därefter serveras lunchen. I dag är det fläskpannkaka. Vid det här laget har eleverna lärt sig att arrangera ett utspisningslag och bara minuter senare har över 50 personer fått sin lunch serverad. Under eftermiddagen är det dags för Natalie att genomföra ytterligare ett utbildningspass för eleverna. Denna gång med karta och kompass. Efter bara några timmar är de redo att ge sig ut på sin första orienteringsrunda.
– Det absolut bästa har varit att få se ungdomarna växa som individer och att de skapat nya vänskapsband som förmodligen håller flera år, säger Natalie.