Officersprogrammet genomförs av Försvarshögskolan i Stockholm och omfattar både praktiska och teoretiska studier. Utbildningen inleds med tre terminer på Militärhögskolan Karlberg i Stockholm, därefter är det dags för två terminer på Försvarsmaktens olika funktionsskolor, en av dessa är Markstridsskolan där de två terminerna genomförs på Kvarn. Officersprogrammet avslutas sedan med en termin på Karlberg.
Kadetterna på Markstridsskolan har denna vecka besök från Livbataljonen på Livgardet, det är cirka 30 heltidstjänstgörande soldater som fungerar som övningstrupp för officerseleverna.
– Våra kadetter får leda en så kallad Susa, stridsutbildning skarp ammunition. Vi ger dom ett terrängavsnitt och ganska grova ramar men stridsskjutningen ska innehålla vissa delar och nå vissa förutbestämda mål, berättar fanjunkare Joel Nygren, lärare och handledare.
Allt från planering till genomförande
Eleverna får sedan planera och leda hela stridsskjutningen med allt vad det innebär, som till exempel att räkna ut riskområden och skjutgränser. Handledarna finns hela tiden med för att följa upp, stödja och utvärdera eleverna. De kadetter som inte leder just den aktuella skjutningen finns med som instruktörer och biträden.
– Det är väldigt inspirerande och roligt att få planera och leda en sådan här övning, det är andra gången vi leder en skarp stridsskjutning, berättar kadetten Herman Berglund.
En av soldaterna från Livbataljonen är Sakarias Allert som under förra året avslutade sin befattningsutbildning och nu är heltidstjänstgörande soldat.
– Det här är väldigt bra, kadetterna är ju mitt i sin utbildning med nya och fräscha kunskaper, jag tycker de är jätteduktiga. Dessutom är det nyttigt för oss att öva sådan här terräng mot vår normala verksamhet som till stor del består av övning i bebyggelse och högvakt på slottet, säger Sakarias Allert.
Boende, mat, hemresor, kurslitteratur och dagpenning
De som läser på officersprogrammet är dels högskolestudent men också officersaspirant i Försvarsmaktens kadettbataljon. Utbildningen omfattar förmåner som boende, mat, hemresor, kurslitteratur och dagpenning. Eleverna behöver alltså inte ta några studielån. Medelåldern bland de antagna är 24 år och cirka tio procent är kvinnor.
Är det här kanske något för dig? För dig som har genomfört militär grundutbildning är ansökan öppen mellan vecka 48 2017 och vecka 5 2018.
Läs mer om hur du ansöker på Försvarshögskolans webbplats.