De uppgifter som Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, har gör att en del av medarbetarna till vardags arbetar på hög höjd i master och torn på ensliga platser runt om i Sverige. En arbetsuppgift som aldrig görs ensam och där samarbete, tillit och säkerhet är nyckelfaktorer. Löpande utbildning och repetition är viktigt för att teleingenjörerna ska kunna utföra ett säkert arbete.
Räddning och första hjälpen på hög höjd
Under utbildningen går deltagarna noggrant igenom ansvarsområden, behörigheter, risker och styrdokument. Därefter genomförs ett teoretiskt prov som varje medarbetare måste få godkänt på innan det praktiska momentet tar vid. Momentet består av en räddningsaktion där den ena medarbetaren ska fira ner en skadad kamrat på utsidan av masten eller tornet.
– Under utbildningen gjorde vi det här momentet på 30 meters höjd. I vardagen arbetar vi på betydligt högre höjder än så, vilket komplicerar en räddningsaktion, säger Carina Isenberg, chef för FMTIS genomförandeavdelning i Linköping.
I år var det också fokus på första hjälpen och att öva olika sjukvårdsmoment för att snabbt kunna hjälpa till innan räddningstjänst nått fram, om en olycka skulle inträffa.
Martin Wallin, sjuksköterska vid Helikopterflottiljen, med lång erfarenhet av akutsjukvård, utbildade FMTIS personal i vilka delar i första-hjälpen som är extra viktiga i den här typen av riskfyllt arbete. Hur gör man första hjälpen när man själv hänger i masten? Och vad ska man prioritera att göra när man fått ner personen på marken? Hur hanterar man ett möjligt hjärtstillestånd?
Lärdomar förbättrar vår förmåga
Sjukgymnasten Katarina Eriksson, även hon från Försvarshälsan på Helikopterflottiljen, var med under utbildningen då hon sedan länge velat studera arbetsmiljön för personalen som klättrar i mast och torn. Hon reflekterade bland annat över hur personalen bäst kan lägga upp sin vardagliga fysträning för att klara av arbetet bättre i masten.
Personalen fick med sig en hel del nyttiga erfarenheter som nu ska tas omhand vidare.
– Det är av stor vikt att dessa repetitionsutbildningar genomförs för att bibehålla vår kompetens och få öva på oväntade situationer som kan uppstå i arbetet. Klättring och arbete på hög höjd medför tydliga risker där det är viktigt att vi övar för att bli duktiga, vilket också är ett krav för att få utföra jobbet. Klätterinstruktörerna inom FMTIS gör här ett mycket gediget arbete, säger Cristoffer Stockman, chef för avdelningen för verksamhetssäkerhet vid FMTIS stab.