Oftast förknippas Sjöstridsskolan med navigationsutbildning, marintaktik, dykning och skonerterna Gladan och Falken, men just nu genomför instruktörerna Jörgen Nilsson och Johan Schönberg, från Intendentursektinonen en utbildning i slakt, styckning och fältkoktjänst. Personal från Norrbottens regemente, Ledningsregementet och Försvarsmedicincentrum deltar i den två veckor långa utbildningen i Harads utanför Boden.
Uthållighet i det långa loppet
Utbildningen har genomförts i januari varje år sedan 2006.
– Att hålla till i kylan i norra Sverige är ett medvetet val. Det ställer extra krav både på både oss och kursdeltagarna. Det är en verklighetstrogen miljö som inte är tillrättalagd på något vis, säger Jörgen Nilsson, en av instruktörerna från Sjöstridsskolan.
Utbildningen är mycket eftertraktad av eleverna och viktig i en vidare kontext då förmågan att kunna genomföra allt från slakt och styckning till tillagning är ett sätt att minska sårbarheten och skapa uthållighet för Försvarsmaktens olika förband.
’Sverige har levt i fred sedan 1814. Vi har vant oss vid att så ska det alltid vara. Men i en allt oroligare omvärld börjar Sverige nu rusta upp det militära försvaret. Försvarsberedningen säger att varje familj eller enskild individ måste kunna klara sig helt på egen hand i en vecka. Vad få tänker på är att även enstaka störningar kan påverka matproduktion och distribution. Det kan handla om långvariga elavbrott, snöoväder med transportkaos eller att dator-, mobiltelefontrafik och IT-system slås ut. Plötsligt gapar butikshyllorna nästan tomma. ’ [1]
Utöver att minska sårbarheten och öka uthålligheten vid förbanden ska man inte heller bortse från den rent psykologiskt stridsvärdeshöjande aspekten av att få äta färsk tillagad mat, instället för konserver eller rations, vilket också är väl känt inte minst för de sjögående förbanden i marinen.
[1] https://www.expressen.se/debatt/sverige-har-glomt-hur-snabbt-hungern-slar-till/ publicerad 2018-01-08.