Under Military Weekend som anordnas av Försvarsutbildarna får de deltagande eleverna under en helg prova på hur det är att vara soldat. Ett 20-tal deltagare samlas då vid varje tillfälle och lever i ett logement med nya människor och med ständigt schemalagda aktiviteter.
Även om alla har sökt till kursen frivilligt är det grupper med varierad bakgrund som bildas vid dessa tillfällen. Vanligen är det runt 50 procent deltagare med utländsk bakgrund samt lika många kvinnor som män.
Detta var en av anledningarna till att Johan och hans engagemang i Military Weekend hamnade i fokus när SVT ville ha med Försvarsmakten i den nya dokumentärserien ”Det goda landet”. I serien skildras hur olika delar av samhället har berörts av migration och integration.
— Jag kände direkt när jag kom i kontakt med regissören att vi kan visa att alla är jämlika i Försvarsmakten på ett trovärdigt sätt. Vi ser på personer utifrån dess egenskaper och agerande, inte utifrån var man kommer ifrån eller var man är uppväxt, menar Johan Nyström.
"Jag vill bli som dom"
Som ung var han själv en del av de frivilliga försvarsorganisationerna och kom i kontakt med dessa främst genom sitt intresse av att röra sig i skog och natur. Under de olika lektionerna undervisades han i bland annat försvars- och säkerhetspolitik.
— Officerarna som vi hade som instruktörer berättade om Försvarsmaktens roll på ett väldigt bra och trovärdigt sätt och förhoppningsvis får ungdomarna jag nu träffar en liknande upplevelse. När de lämnar helgen efter kontakten med mig, och de specialistofficerare som medverkat, ska eleverna tänka ”jag vill bli som dom”.
Även om eleverna under Military Weekend själva har visat intresse för Försvarsmakten har Johan genom åren noterat att deras uppfattning om Försvarsmaktens uppdrag ofta inte stämmer överens med verkligheten.
— Bilden har de ofta fått från hur militärer framställs i amerikanska krigsfilmer så deras kunskap om hur det funkar i svenska Försvarsmakten är liten. Därför är det viktigt för mig som instruktör att berätta varför vi gör allt det vi gör och att det i slutändan handlar om att skydda vår frihet och vårt sätt att leva. Nio av tio skulle jag säga får en positiv upplevelse om Försvarsmaktens uppdrag efteråt, ibland ser jag till och med wow-reaktioner, berättar major Nyström.
Han ser också direkta fördelar med att personer med varierande bakgrund tillsammans ställs inför en uppgift.
— En grupp av personer med olika bakgrund är värdefull kopplat till bland annat problemlösning. De kan angripa problemet utifrån olika tankesätt. Sett i det längre perspektivet är det också viktigt med olika kulturella och språkliga kunskaper med tanke på Försvarsmaktens internationella uppdrag. Men det kan även handla om insatser i Sverige, vi lever i ett geografiskt stort landområde med mycket stora miljövariationer från norr till söder.
Hur ser deltagarna på en eventuell framtid i Försvarsmakten?
— De ungdomar jag kommer i kontakt med har ofta en sund kritisk inställning till sin omgivning och valfrihet är en viktig del av deras liv. De vill komma långt i karriären och värderar lön och utvecklingsmöjligheter högt. Därmed kommer de ställa sig frågan om en karriär i Försvarsmakten gagnar dem istället för att plugga.
Johan är därför noga med att påpeka att en karriär i Försvarsmakten och långsiktighet inte behöver vara en motsats.
— Soldatyrket är ett livsstilsyrke mer än ett livstidsyrke. I Försvarsmakten får man ju en stor kunskap och lär känna sig själv på ett helt unikt sätt. Man ställs inför svårigheter tillsammans med andra och löser problem som ger erfarenheter som inte går att hitta på andra ställen. Sedan är jag väl medveten om att ungdomarna inte kommer svälja det jag säger rakt av. Därför är det viktigt att berätta utifrån mina egna exempel och erfarenheter.
Att genomföra Military Weekend innebär också en stor omställning för många, en omställning och stress som kan liknas vid den som upplevs av rekryter som påbörjar den militära grundutbildningen.
— Man får ju praktisera det man kallar för inryckningspedagogik direkt och få dem att tänka på laget före jaget. Sedan är det viktigt att vi hela tiden förklarar varför vi gör allt det vi gör. Allt ifrån varför vi bäddar sängen prydligt till att vi repeterer vissa moment. Under helgen är deras utvecklingskurva mycket brant men för att vilja göra något måste man se varför det är viktigt, säger Johan Nyström
Avsnittet i TV-serien heter major Nyström. Är du nöjd med hur du själv framställs?
— Jag framstår nog som lite mer barsk än vad jag egentligen är. Ju äldre vi blir desto mer trygga blir vi i oss själva, självinsikten ökar. Men på det stora hela är jag riktigt nöjd. Budskapet som jag vill förmedla kommer fram på ett bra och trovärdigt sätt, säger Johan Nyström.
Avsnittet ”Major Nyström” sänds i SVT 1 den 14 februari klockan 22.00.