Späckat dygn för ÖB i Finland

ÖB Micael Bydén hade ett tajt program då han i veckan gjorde ett dygnslångt arbetsbesök i Finland.

ÖB Micael Bydén i möte med president Sauli Niinistö och diskussioner med finske kommendören Jarmo Lindberg om fördjupat försvarssamarbete och gemensamma övningar.
ÖB Micael Bydén i möte med president Sauli Niinistö och diskussioner med finske kommendören Jarmo Lindberg om fördjupat försvarssamarbete och gemensamma övningar.
ÖB Micael Bydén besökte Finland för möte med president Sauli Niinistö och diskussioner med finske kommendören Jarmo Lindberg om fördjupat försvarssamarbete och gemensamma övningar. Foto: Försvarsmakten

Besöket i Helsingfors den 26-27 februari var ett led i försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland som pågått sedan 2015. Värd för besöket var kommendören för den finska försvarsmakten, Jarmo Lindberg.
 
— Det har varit ett jättebra möte. Vi har bestämt saker runt den marina verksamheten, runt flygvapnet och armén. Vi går framåt och utvecklar oss på alla områden, säger ÖB Micael Bydén.
 
— De finska kollegorna uttryckte en stor tacksamhet över att få ha varit med på Aurora, vår största övning på mer än tjugo år, där Finland hade substantiella delar i övningen, berättar han.

Finland har en särställning bland svenska samarbetspartners. Integrationen mellan ländernas försvarskrafter går djupt och inkluderar samtliga stridskrafter - armén, marinen och flygvapnet.
 
— En svensk-finsk marin stridsgrupp är under utveckling, flygvapnet har ”cross border training” i princip varje vecka och armén samövar strid i subarktisk miljö i norr. Samarbeten pågår på de flesta områden, säger Micael Bydén.

ÖB fick också möjlighet att träffa president Sauli Niinistö, som är högste representanten för Försvarsmakten i Finland.
 
— Vi pratade om det nordiska samarbetet, frågan om Östersjön och Arktis och Europasamarbetet kopplat till EU.

För Micael Bydén är ett av de viktigaste resultaten av mötena med kommendör Jarmo Lindberg den tillit och det förtroende de byggt upp mellan varandra. De träffar varandra frekvent. På egna bilaterala möten, på möten med de nordiska och baltiska försvarsmaktscheferna och i Bryssel på EU-möten. 

— Vi känner varandra, vi litar på varandra. Det är väldigt otvunget.

Personkemin finns där?
— Absolut. Vi är goda vänner. Vi ringer varandra då vi behöver. Och är det något vi inte vill prata om på telefon så flyger vi över till varandra för en timmes möte för att klara ut det vi behöver.

Vad använder ni för språk?
— Engelska. Jarmo Lindberg pratar svenska, men vi har bestämt att det är mest bekvämt för oss att prata engelska. Alla våra underlag och PM är på engelska och då håller vi oss till rådande kommandospråk.

Ni har båda väldigt utsatta positioner. Är det en tillgång att kunna dela erfarenheter med varandra?
— Absolut. Det är en jättestyrka. Och att det är en person som förstår vad jobbet innebär, men inte är i ens egen organisation, det är skönt. Det är klart att vi pratar om sådana frågor också.