– Jag har en bra känsla och är spänd av förväntan. Det ska bli väldigt kul och intressant att äntligen få genomföra en krigsförbandsövning i hel bataljon. Det är lite skillnad att öva med 100 personer jämfört med att öva med 450 personer. Volymer skapar friktioner, så vi kommer säkerligen kunna dra en hel del lärdomar att ta med oss till framtida krigsförbandsövningar, säger överstelöjtnant Johan Magnusson, bataljonchef på 91:a artilleribataljonen.
Måndag startade med inskrivning och uthämtning av utrustning. Tisdagen bestod av inskjutning av personligt vapen, täthetsprov av skyddsmask och motortjänst. Under onsdagen och torsdagen lämnar soldaterna successivt mobiliseringskedjan och förs över till bataljonen för vidare utbildning innan de går in i övning Vintersol för fullt. När det gäller pliktpersonalens nivå så är Johan inte orolig.
– De är drillade i vårt gamla värnpliktssystem så mycket sitter säkerligen kvar i ryggmärgen. Sen måste vi också komma ihåg att det här inte är några osäkra tonåringar längre. De har hunnit utvecklas och växa som människor sen de var i kontakt med Försvarsmakten senast, så jag är övertygad om att det kommer att gå jättebra.
Nya tider – nya förutsättningar
För många år sedan fanns det en repetitionsutbildningsavdelning på varje regemente som i stort sett bara sysslade med verksamheten kring repetitionsutbildningar. Idag saknar man de resurserna.
– Nu är det ju vi själva som sköter den verksamheten parallellt med ordinarie verksamhet, och det är ett krävande arbete. Men trots vissa friktioner är min uppfattning att det har gått väldigt bra under mobiliseringen. I framtiden kommer vi säkerligen att genomföra krigsförbandsövningar betydligt oftare. Nästa för artilleriet är 2021, då 92:a artilleribataljonen ska övas, säger överstelöjtnant Lars Jonsson, biträdande övningsledare på Artilleriregementet.
– Samtidigt som vi ska mobilisera, utbilda och öva ett krigsförband måste vi samtidigt vara lite ödmjuka inför situationen som pliktpersonalen ställs inför. Under några veckor lämnar de, i vissa fall även mot sin vilja, sitt vardagliga liv med arbete och familjer för att plötsligt kastas in i mobiliseringskedjan där allt går i ett högt tempo i tre hela dagar samt påföljande övningsmoment.
Omställning från civil till soldat, tio år sen sist
Jonatan Käll från Stockholm är en av de pliktinkallade soldaterna. Han gjorde sin värnplikt som vädersoldat vid A 9 2008. Nu står han återigen på skjutvallen på Rödbergets skjutbanor med ett vapen i hand.
– Även om man blev väldigt förvånad när inkallelsebrevet damp ner i brevlådan så känns det härligt att vara tillbaka och träffa gamla befäl och kamrater. Skjutningen och vapenhanteringen sitter väl i ryggmärgen så efter en bra genomgång och lite skjutning är man tillbaka. Jag tror att det här kan bli en spännande upplevelse.
Balanserad stegring skapar förutsättningar för framtiden
Överste Jonas Lotsne, chef för Artilleriregementet och biträdande övningsledare för Vintersol betonar vikten av att arbeta lugnt och metodiskt.
– Det är viktigt att vi inte har för bråttom och forcera verksamheten. Vi ska ta hand om den inryckta personalen och genomföra mobiliseringen på ett bra sätt så att de får rätt förutsättningar att ta nästa steg i krigsförbandsövningen, det vill säga utbildning vid artilleribataljonen samt deltagande i Vintersols förbandsskede längre fram.
Även han trycker på vikten av att ta med sig erfarenheter från övningen in i framtiden.
– En krigsförbandsövning rör ju många aktörer förutom artilleribataljonen, dels inom Bodens garnison men även stödjande enheter såsom Totalförsvarets rekryteringsmyndighet, Försvarets materielverk, Fortifikationsverket med flera. Så vi är många som drar lärdomar av det här.