De drygt 90 inryckta värnpliktiga har nu kommit i kontakt med övriga heltids- och deltidsanställda samt de inneliggande rekryterna. Nu gäller det att svetsa samman grupperna och skapa fungerande plutoner som ger fungerande kompanier som i sin tur ger det som är målet, en väl fungerande artilleribataljon.
intresserade pliktsoldater
Terrängbilsföraren John Bodare, Uppsala är deltidssoldat vid 91:a artilleribataljonen. Nu har han och de andra i gruppen fått ta hand om och utbilda de pliktsoldater som anslutit. Men trots att det, av förståeliga skäl, skiljer sig i utbildningsnivån mellan pliktsoldaterna och de deltidsanställda är han imponerad av pliktsoldaternas inställning.
– De är vetgiriga och lär sig väldigt snabbt. Man måste komma ihåg att de vi har i gruppen nu såg vår Pansarterrängbil 203 för första gången i förrgår. Den fanns inte ens här när de gjorde sin värnplikt. Men de har snabbt greppat verksamheten och hur man agerar i och utanför fordonet.
Och han är imponerad av inställningen.
– Jag tycker de är vid väldigt gott mod och jag har då hittills inte upplevt några sura miner. De flesta verkar tycka att det här blir ett annorlunda avbrott från vardagen.
Omfattande utbildning på kort tid
Ute på kompanierna utbildas det för fullt utbildning för att därefter kunna börja verka i hel bataljon. På flera täter bedrivs bland annat sambands-, pjäs- och materielutbildning samt eldledningsutbildning i simulator.
– Det är drygt tio år sedan de var in sist så alla, soldater som officerare måste hjälpas åt att utbilda och stötta de nya så att de känner sig välkomna och att vi når målet, att skapa en väl fungerande artilleribataljon, säger major Johan Karlman, bataljonsövningsledare.
En av de pliktinkallade är Emil Backastrand från Edsbyn som gjorde sin värnplikt på Artilleriregementet 2008. Under värnplikten körde han dumper och hanterade drivmedel. Nu har han en sambandsbefattning på stabstroppen som är tänkt att kombineras med dumperkörning vid behov.
– De här dagarna på kompaniet har jag haft fordonsutbildning på dumper för att förnya förarbeviset, gått igenom stabsrollen med allt vad det rör i form av tältresning, samband med mera. Man märker att mycket sitter kvar i ryggmärgen så efter lite drillning så funkar det ganska bra. Det är nästan skrämmande hur man kommer ihåg vissa saker. Sen är det ju mycket ny materiel också, inte minst archern som jag faktiskt såg första gången när den sköt på vår slutövning under värnplikten. Nu har jag då sett minst 10 stycken sen jag kom hit. Det är riktigt häftigt.
"Vi gör rätt saker"
– Utbildningsskedet flyter på och de kvittenser jag fått från kompanierna är att vi gör rätt saker och bygger upp förmågan inom eget kompani, mot huvudtjänsten indirekt eld, säger Johan Magnusson.
Under fredagen och lördagen genomförde bataljonen skarpskjutningar på Bodens södra skjutfält för att säkerställa indirekt eld-systemet.
– Det handlar inte bara om att skjuta granater, det handlar om att göra det på rätt sätt och med kvalitet. Så detta är ett väldigt viktigt skede i krigsförbandsövningen. Efter detta så är vi med all säkerhet redo att under söndagen eller måndagen gå in i övningsmoment av mer tillämpad art, avslutar Johan Magnusson