För andra året i rad genomför därför Logistikkompaniet vinterutbildning. Man har tillsammans med Försvarsmaktens vinterenhet anpassat utbildningen för att motsvara de situationer som kompaniet kan komma att hamna i under lösandet av sina ordinarie uppgifter.
Självklart har ett av fokusområdena varit att kunna hantera sig själv i kall miljö. I kompaniet ser man att risken att falla i det kalla vattnet från kaj är större än att råka gå igenom isen. Därför valde man att genomföra just det momentet en kall vinterdag i Karlskrona örlogshamn.
– Ett fall från en hög kaj ner i iskallt vatten, där du snabbt måste återfå lugnet och hitta en stege att ta dig uppför är ett mer sannolikt scenario för oss än att ta sig upp ur en vak. Det är ju så vi jobbar, säger Bo Stenson, en av de på kompaniet som planerat övningen.
Särskilt fokus på materielen
Men särskilt stort fokus har lagts på att kunna hantera materielen, containrar och fordon. Testa och se så att det man har uppfyller kraven. Det finns mycket du måste tänka på i kallt väder. För att vara säkra på riktig kyla packade tre plutoner, ur kompaniet från Karlskrona och Berga ihop sig och sin utrustning och gav sig av till Älvdalen.
Tony Gustafsson, teknisk officer i kompaniet är en av dem som varit med och som ser fördelarna med den här typen av utbildning i kompaniet och vikten av att vara noggrann och tänka efter före.
– Ja det finns del att göra för att kunna verka i den kalla miljön. Strömkablar blir varma och kan därför inte ligga direkt på den snötäckta marken utan måste hängas upp för att inte frysa fast i snön. Granris under fordonens hjul förhindrar även dem från att frysa fast på platsen eftersom däck blir varma under körning. Containrar får placeras på reglar för att vara lättare att förflytta när man behöver ge sig av. Det är en del av de erfarenheter som är viktiga att ha med sig, säger Tony Gustafsson.
Kort sagt drogs många nyttiga lärdomar och erfarenheter som i förlängningen ökar förbandets förmåga att bedriva marin bastjänst och därmed kunna stödja de marina sjöstridskrafterna när och där de behöver det.