Transportflyg är ett viktigt verktyg för FN för att uppfylla sitt mandat i Mali. Mali är ett stort land, cirka tre gånger så stort som Sverige, med bristfällig infrastruktur och ett mycket instabilt säkerhetsläge. De transporter som kan ta veckor att genomföra på land kan ett transportflygplan lösa på några timmar.
Förutom att man bidrar med en mycket efterfrågad transportflygförmåga, så har samarbetet visat sig vara kostnadseffektivt. Det erbjuder dessutom förutsägbarhet åt såväl FN som åt de truppbidragande länderna. För att lära sig av varandras erfarenheter och för att undersöka möjligheten att skapa synergieffekter gentemot andra resurser och förmågor anordnade Norge och Sverige i förra veckan ett seminarium på Sveriges FN-representation i New York.
Ett 30-tal deltog i seminariet. Förutom deltagare från de bidragande länderna var det flera andra som visade stort intresse för det unika samarbetet. Chefen för det svenska flygbidraget, överstelöjtnant Malin Persson, var en av deltagarna, och hon talade om de erfarenheter som Sverige har dragit av sitt deltagande.
— Det var mycket givande diskussioner. Kanske är detta framtiden för kommande FN-insatser? Ett fåtal länder som inte bara säkerställer att de blir avlösta i insatsområdet men som också delar erfarenheter med varandra, både under planering och genomförande. Genom att arbeta så här så säkerställer vi långsiktighet åt FN rörande en mycket efterfrågad förmåga, berättar Malin Persson.