Josefin Palm berättar att inför övningen var hon ganska nervös och rädd att hennes kunskaper inte skulle räcka till, men väl här känner hon att soldatrutinerna sitter och det skapar en trygghet.
– Det jag vill skicka med nya soldater är att de inte ska vara rädda för att göra fel, utan man är här för att lära sig, säger Josefin Palm.
Fokus på gruppens styrka
Just nu är det fokus på gruppen och dess agerande i såväl fred som i krig.
Vilka regler som gäller kopplat till läge och se till så att alla har koll på det.
– Stationerna ger oss möjlighet att öva på olika saker. Förbättra det vi redan kan och kanske få korn på sådant som vi inte kan, berättar soldat Sebastian Stendahl.
Han berättar att det bästa med övningen är variationen.
– Vi får ett läge och sticker i väg för att under några timmar lösa en uppgift, sedan kommer vi tillbaka och får en helt annan uppgift. Vi ställs inför helt olika situationer varje gång och tvingas därför tänka väldigt mycket. Efter varje station analyserar vi det vi gjort. Jag har lärt mig mycket, och även om man känner att man kan någonting så går det alltid att gå djupare och lära sig mer, säger Stendahl. Man lär sig jobba i en grupp. Det innebär att jag som individ inte behöver kunna exakt allting, men kan jag en del, så kan en annan en annan del och vips har man en färdig lösning. Det är också det jag tar med mig främst från övningen – att lita på gruppen!
Gruppen är ryggraden i förbandet
På bataljonens begäran har dess utbildningsgrupp på ett mycket sofistikerat sätt lagt upp en övning (Söf) där fokus är på grupperna. Resultat är ett stationssystem som är minst sagt avancerat, men som visat sig hålla i princip fullt ut, berättar övningsledare Per-Erik Laksjö. Detta gör att alla soldater är fullt sysselsatt från att vi startade på torsdag morgonen till nu på söndag.
Gruppen agerar på 16 olika stationer. Det är allt från sjukvårdsmoment, pansarstrid med understödsvapen och försvarsladdning, till agerande som skyddsvakt.
Informationsövertag skapar förbandsöverlevnad
Under hela övningen är alla staberna i full gång. Gruppen får uppgiften av kompaniet via plutonsstaben. Efter varje stationen får gruppen utvärdera sitt agerande och rapportera.
Rapporten sammanställs av plutonsstaben och skickas vidare upp till kompanistaben så att även de får agera. Underrättelseunderlaget skickas sedan till sidoförband och ner till deras plutonsstab så att nästa grupp får ta del av det. På det sätt förbättras bataljonen hela tiden och bidrar till förbandets överlevnad.
Varje enskild station genomförs ett 20-tal gånger under övningen. Laksjö berättar att stationens övningsledare har kunnat konstatera en förbättring vid varje enskild grupps genomförande, vilket innebär att rapportering har fungerat.
– Grupperna har verkligen utvecklat sin förmåga kring rapportering under denna övning, konstaterar Per-Erik Laksjö.
Resultatet bidrar till väntande krigsförbandsövning
Övningen är helt prövande. Det innebär att gruppernas förmåga testas fullt ut och utvärderas mycket noggrant. Detta för att kunna identifiera saker bataljonen ska öva på vid höstens Krigsförbandsövning. Resultatet vägs samman med motsvarande övning med Kalmarbataljonen.
– Jag hoppas vi ska kunna bjuda båda bataljonerna på den bästa befattningsövning som ägt rum, avslutar Per-Erik Laksjö, tillika chef för Kalmar- Kronobergsgruppen.