Allas ögon är vidöppna. Från instruktörens plastflaska i handen sprutar syntetiskt blod ner mot marken. En soldat som just blivit “skjuten” i benet ligger omringad av nyfikna gymnasieelever på gräsmattan. Koncentrerat följer den unga publiken hur sjukvårdspersonalen ur 33:e flygbaskompaniet snabbt och metodiskt agerar för att få ett stopp på den kraftiga, men påhittade, blödningen.
Förevisningen är en del av skolornas dagar och har under veckan utgjort en av många stationer där cirka 1 300 gymnasieelever från fem kommuner i Norrbottens län kunnat blicka in i soldaternas vardag. Med mönstringsunderlaget nyligen inskickat, och en potentiell mönstring runt hörnet, har målet med dagarna varit att informera skolungdomarna om vad den återinförda plikten faktiskt innebär. Något som både skolor och elever länge efterfrågat.
— Medvetenheten bland unga har minskat under flera år och av dem som ska mönstra nu är det väldigt få som har koll på vad en karriär i Försvarsmakten faktiskt kan innebära. Vi vill visa att Försvarsmakten är mer än bara en grönklädd man med vapen som springer i skogen och att det faktiskt finns någonting för alla, säger Ulla-Britt Kankaaranta, rekryteringskoordinator vid A 9 i Boden.
Tillsammans med Norrbottens regemente, I 19, och Artilleriregementet, A 9, har F 21 och Helikopterflottiljen under tre dagar genomfört flyguppvisningar, samtal och materielförevisningar för att försöka ge eleverna en bättre bild av Försvarsmakten och dess olika spännande verksamhetsområden. Kunskap de är tänkta att kunna bära med sig när de så småningom blir kallade till mönstring eller börjar fundera på yrkeslivet efter studenten.
— Det är kul och intressant att se allt som finns här, säger en matematikintresserad Wilhelm från Luleå gymnasieskola som nyfiket tittar på utrustningen och fordonen som presenteras vid I 19 och A 9:s monter.
En skyldighet få får möjlighet att genomföra
Av alla dem som i år varit skyldiga att lämna uppgifter om sig själva till mönstringsunderlaget är det dock bara en bråkdel som faktiskt kommer att kallas till mönstring. Totalt räknar Försvarsmakten med att utbilda cirka 4 000 unga män och kvinnor under 2018. Något som i praktiken innebär att plikten blir en skyldighet få får möjlighet att genomföra.
Har man inte blivit kallad till mönstring men ändå är intresserad av en möjlig karriär inom Försvarsmakten går det också alltid att söka grundutbildningen frivilligt. Oavsett om man skrivits in på en befattning genom mönstring eller efter att ha sökt på egen hand genomför alla grundutbildning från och med den 1 januari i år på lika villkor. Något som innebär att alla efter avslutad utbildning också har samma möjligheter till fortsatt karriär som soldat, sjöman eller officer inom Försvarsmakten.