Marinbasen har som huvuduppgift att stödja övriga marina förband med marin bastjänst. Sjöstridskrafterna ska när helst behovet uppstår, skyddat kunna fylla på sina förråd avseende exempelvis drivmedel, mat och vapen där de behöver det. Av denna anledning behöver man öva i de miljöer som man ska kunna agera och verka i.
Den framskjutna förbandsdelens ledning sitter i en utdragen container och har det mesta för att på ett effektivt sätt kunna leda verksamheten var helst de grupperar. Till sitt stöd finns en bakre stab som skyddat kan bereda och leverera underlag till de som ska verka ute i terrängen.
Det är blandningen av kompetenser och människor som gör arbetet så bra. I ledningscontainern finns de som behövs för just den här övningen och alla bidrar med sin särskilda expertis. En del har varit med många gånger tidigare och andra är nya vilket bidrar till dynamiken och kunskapsöverspridningen. Personalen kommer både från Marinbasens egna kompanier men även från de förband som de ska stödja. Arbetet går ofta i ett högt tempo och fastän de sitter i en trång container är det ändå högt i tak som gäller i diskussionerna.
– Här lär man känna varandra, det föds många tankar. Kunskapsöverspridningen är viktig och vi ökar nivån generellt, säger Joakim Sirland, till vardags chef för Basskyddskompaniet och under övningen chef för ledningsplatsen.
Under övningen fick de oväntat besök i form av Försvarsmaktens logistikchef, Michael Nilsson. Något som verkligen uppskattades.
– Det känns viktigt när någon på den nivån kommer till oss för att lyssna på de som gör jobbet och för att se vilka utmaningar som finns, säger Joakim Sirland.
Riktigt nya förmågor
Under övningen fanns inte bara de med stor erfarenhet på plats, även rekryter och blivande medarbetare till kompanierna fick möjligheten att vara med. Något som varit väldigt positivt då det ger nykomlingarna en möjlighet att se i vilket sammanhang de ska verka i och även få en chans att integreras i kompanierna. Det snabbar på processen att komma med i gänget.
Daniel Eriksson är en av dem. Han är blivande basskyddssoldat. Under utbildningen har basskyddsrekryterna lärt sig om en mängd olika vapen, om krigsformationer och hur man agerar i strid men inte så mycket om exempelvis hur man signalerar. Så när han fick vara stabsassistent i basskydds stabstält så var det mycket som var nytt för honom.
– Ja, signalering är nytt för mig. Jag har inte tränat samband, vi har mest lärt oss om hur systemen fungerar men inte hur signalering funkar, så det är helt nytt. I början av veckan kändes det svårt och jag kunde känna att jag stressade upp mig. Sen när vi var ute på ett eskortuppdrag och vi fick ett övat skadeutfall fick jag skicka kodade meddelande om att det fanns skadade och var vi var samtidigt som jag fick ta emot kodade meddelande. Men det gick jättebra. Det var många bollar i luften där en stund. Men det kändes bra och jag hade koll då och visste hur jag skulle signalera. Det kändes som att jag jobbade bra under stress, säger Daniel Eriksson.
Ständigt insatsberedda
Swenex 2018 har varit tillämpad, det vill säga att man på förhand inte haft kännedom om vad som komma skall. Det har varit många olika moment i kombination med en hög hotbild och det har gett förbandet med andra tillförda förbandsdelar möjlighet att omsätta utbildningar och utvecklad taktik i praktiken. Något som är mycket bra och nödvändigt för att bidraget till Försvarsmaktens samlade operativa förmåga ska nå den nivå som behövs. Men i marinen är man också ständigt insatsberedd.
– Marinbasen i likhet med övriga marina förband bedriver övning samtidigt som den övade personalen även upprätthåller beredskap och löser skarpa uppgifter, lika naturligt som självklart, säger krigsförbandschefen Jonas Westin.
Nu gäller det att ta hand om alla erfarenheter som dragits. Övningen är inte slutförd förrän de är omhändertagna på lämpliga sätt.