Succé för flygdagen i Uppsala

Försvarsmaktens flygdag 2018 i Uppsala blev en succé. Det menar projektledaren major Olle Torbratt när han summerar dagen.

Försvarsmaktens flygdag 2018.
Försvarsmaktens flygdag 2018.
Transportflygplanet 84 (Hercules) skapade ringlande köer. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
Försvarsmaktens flygdag 2018.
Glada miner under flygdagen i Uppsala. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
Flygvapenchefen Mats Helgesson på flygdagen i Uppsala 2018.
Flygvapenchefen Mats Helgesson fanns på plats i Uppsala. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

I över ett år har planeringen pågått inför flygdagen som genomfördes den 25 augusti. Hela Uppsala garnison och stora delar av flygvapnet har varit involverade i det evenemang som kom att slå rekord i flygdagssammanhang.

– Jag uppskattar att det kom mellan 140 000 och 150 000 besökare och det är nytt flygdagsrekord i alla kategorier. Vi har passerat en siffra som jag tror kommer stå sig under en lång tid framöver, säger projektledaren Olle Torbratt.

Olle Torbratt beskriver att han pratat med flera av besökarna under dagen och att de var mycket nöjda trots att flera av dem suttit i långa bilköer. Flygprogrammet, markutställningar och logistiken inom garnisonen fungerade mycket väl vilket lagt grunden för det goda genomförandet.

– Min upplevelse är att de flesta haft förståelse för att det uppstår vissa logistiska problem när det kommer så många människor. Vi har haft en fantastiskt publik som varit mycket positiva och nyfikna. Jag vill rikta ett stort tack till alla som besökte oss under dagen, säger han.

Flygvapenchefen Mats Helgesson var på plats och höll tillsammans med chefen Luftstridsskolan Robert Nylén ett välkomsttal till publiken. Flygvapenchefen var även han mycket nöjd med genomförandet.

– Flygdagen blev verkligen så bra och välbesökt som jag hade hoppats. Närmare 150 000 besökare är ju helt fantastiskt. Unga och gamla, kvinnor och män, nyfikna och flygnördar i en härlig blandning. Jag kan inte tänka mig bättre reklam för Försvarsmakten och flygvapnet, säger han. 

Han visar även uppskattning för den minutiösa planering som ligger till grund för evenemanget.

– Det gäller att man har tänkt på allt och att man är noggrann med alla detaljer i planeringen. Hela Luftstridsskolan och projektledningen med Olle Torbratt i spetsen ska ha en stor eloge för väl utfört arbete. Flygdagen är sådan dag som gör att man orkar med allt det andra under året. Man blir inspirerad och stolt, säger flygvapenchefen Mats Helgesson.

Varje år anordnar Försvarsmakten en flygdag i Sverige. Syftet med dagen är att visa upp flygvapnets verksamhet, dess operativa förmåga  samt informera om de många karriärmöjligheter som finns i Försvarsmakten. Utöver markutställningar bjöds det på flyguppvisningar med flera olika helikoptrar och flygplan av både svenska och utländska modeller. Dessutom fanns det vissa historiska inslag, i år deltog exempelvis AJS 37 Viggen, J29 Tunnan och J32 Lansen.  Självklart bjöd även Försvarsmaktens egna uppvisningsgrupp Team 60 på en show.

I augusti 2019 är det Blekinge flygflottilj (F 17) i Ronneby som arrangerar Försvarsmaktens flygdag.

Flygdagen i Uppsala 2018.
Flygdagen i Uppsala 2018.
Foto: Håkan Jacobsson/Försvarsmakten
Flygdagen i Uppsala 2018.
Foto: Håkan Jacobsson/Försvarsmakten
Flygdagen i Uppsala 2018.
Foto: Håkan Jacobsson/Försvarsmakten
Flygdagen i Uppsala 2018.
Foto: Håkan Jacobsson/Försvarsmakten