Utbildning på liv och död

Riktigt så dramatisk som rubriken antyder var dock inte den stridssjukvårdarutbildning som i veckan avslutades på Artilleriregementet. Men, vid ett skarpt läge kan det handla om just liv och död. Därför har de numera nyexaminerade stridssjukvårdarna drillats hårt under fem utbildningsveckor.

Under utbildningen stridssjukvårdare gällde det inte bara att ha koll på hur man hanterar olika typer av scenarion av skadade, kursdeltagarna skulle även kunna skådespela för att på så sätt göra situationen så pass verklig som möjligt.
Under utbildningen stridssjukvårdare gällde det inte bara att ha koll på hur man hanterar olika typer av scenarion av skadade, kursdeltagarna skulle även kunna skådespela för att på så sätt göra situationen så pass verklig som möjligt.
Under utbildningen till stridssjukvårdare gällde det inte bara att ha koll på hur man hanterar olika typer av scenarion vid skadeutfall, kursdeltagarna skulle även försöka hitta sina skådespelartalanger för att på så sätt göra situationen så pass verklig som möjligt. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
I munnen har soldaten en klubba som i verkligheten innehåller ett starkt smärtstillande ämne som utsöndras i munnen.
I munnen har soldaten en låtsasklubba som i verkligheten innehåller ett starkt smärtstillande ämne som utsöndras i munnen. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Soldaterna genomför omhändertagande i CBRN miljö, det vill säga krigföring med kemiska, biologiska, radiologiska eller nukleära stridsmedel.
Soldaterna genomförde omhändertagande i CBRN-miljö, det vill säga krigföring med kemiska, biologiska, radiologiska eller nukleära stridsmedel. Foto: Ignacio Lopez/Försvarsmakten
Evakuering av skadad till högre medicinsk personal.
Evakuering av skadad till nästa enhet i sjukvårdskedjan. Foto: Ignacio Lopez/Försvarsmakten
I detta moment ställdes en sjukvårdare inför uppgiften att ta hand om ett skadeläge med flera personer.
I detta moment ställdes en sjukvårdare inför uppgiften att ta hand om ett skadeutfall med flera personer. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Ignacio Lopez vid Artilleriregementet, längst bort i bild, var kurschef under utbildningen. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Under de olika scenarierna fick kursdeltagarna olika förutsättningar att rätta sig efter, både som spelad skadad och som stridssjukvårdare.
Under scenarierna fick kursdeltagarna olika förutsättningar att rätta sig efter, både som spelad skadad och som stridssjukvårdare. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten

Personal från Artilleriregementet, Helikopterflottiljen och Ledningsregementet har under veckorna fem utbildats i kursen som i engelska termer heter CLS – Combat Life Saver, på svenska översatt till stridssjukvårdare.

Utbildningen i sig brukar genomföras ungefär nio gånger per år där Försvarsmedicincentrum är ansvariga. Kursen baseras efter de tre största behandlingsbara dödsorsakerna. Orsaker som innefattar blödning, ofri luftväg och övertryck i bröstkorgen.

Johan Brorson, Försvarsmedicincentrum, är utbildningsledare och har under de senaste veckorna varit i Boden för att kvalitetssäkra kursens innehåll. Johan betonar vikten av att ha utbildade stridssjukvårdare på förbanden.
– Statistik visar att ungefär två tredjedelar av de som dör i strid gör det under de första 30 minuterna, det är därför oerhört viktigt att det finns kompetens på plats snabbt för att se till att personen i fråga överlever till nästa enhet ansluter.

Ignacio Lopez, A 9, kurschef för utbildningen av stridssjukvårdare:
– Det är en krävande kurs som ställer höga krav på deltagarna. Det är därför viktigt att förbanden ger de absolut bästa förutsättningar för de som ska gå utbildningen.

Kursen är nu avslutad och summerades med en slutexamination. För att lyckas fick deltagarna enbart en chans att lösa tre olika scenarion. 15 av 18 deltagare klarade provet och kan därmed lägga till titeln som stridssjukvårdare.
– Nu har vi fler motståndskraftiga individer som är vana att arbeta under stress, det känns riktigt bra, avslutade Johan Brorson.