475:e hemvärnstrafikpluton bidrar till Trident Juncture

Natoövningen Trident Juncture, med cirka 50 000 deltagare från olika nationer, inleds den 25 oktober i Norge. Under en dryg vecka ansvarade 475:e hemvärnstrafikpluton för trafikövervakning, trafikreglering och lotsning av utländska förbandsenheter från Öresundsbron till Halmstad, där andra förband tog över. Sammanlagt kommer omkring 10 000 militärfordon att transporteras genom Sverige inför och efter övningen i Norge.

Transitering av förband inför TRJE18. Lots med mc med väntar på att förband skall klareras i tullen vid Öresundsbron i Malmö
Transitering av förband inför TRJE18. Lots med mc med väntar på att förband skall klareras i tullen vid Öresundsbron i Malmö
Två av hemvärnstrafikplutonens MC-förare väntar på att förband som skall lotsas klareras i tullen. Foto: Rikard Sjöström/Försvarsmakten
Transitering av förband inför TRJE18. Direkt samverkan mellan 475 och andra enheter vid Öresundsbron i Malmö
En stor del av uppgiften består av samverkan mellan olika aktörer. Foto: Rikard Sjöström/Försvarsmakten
Transitering av brittiska förband inför TRJE18 här har hallandsåsen passerat på väg norrut.
En fordonsenhet ur ett brittiskt förband. Foto: Rikard Sjöström/Försvarsmakten
Transitering av förband inför TRJE18.475 och andra enheter väntar på utländska förband vid Öresundsbron i Malmö
Vackert väder gör väntan på förbanden lättare. Foto: Rikard Sjöström/Försvarsmakten

De utländska förband som passerade gränsen vid Öresundsbron skulle lotsas genom Sverige till övningen i Norge. Uppgiften är en del av det värdlandsstöd som Sverige har åtagit sig i det internationella försvarssamarbetet. Sverige deltar dessutom med förbandsdelar från alla vapenslag i övningen. Deltagandet bottnar i den svenska solidaritetsförklaringen som bland annat säger att vi skall kunna ”ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt” om ett annat EU-land eller nordiskt land drabbas av en katastrof eller ett angrepp.

En rejäl prövning

För 475:e hemvärnstrafikpluton är detta inte bara en skarp insats utanför den ordinarie övningsverksamheten, utan dessutom en rejäl prövning i planering och samverkan med många olika aktörer. Denna gång har det samverkats med (utöver Militärregion syd ”MRS” som har plutonen som en resurs inom egen region) andra svenska förband, militär- och civilpolis, tull, civila aktörer som väghållaren (kommun, trafikverket, Öresundsbron) och självklart de utländska förbanden.

Uppgiften har lösts på ett utmärkt sätt

Uppgiften för plutonen bestod av att lotsa transportenheterna längs vägen från mottagande på Öresundsbron till Halmstad. Särskilt i samband med avstängningen av E6 för vägarbete. Plutonen genomförde även trafikövervakning och trafikreglering för att säkerställa att förbanden skulle kunna nå slutdestinationen även om olyckor och tillbud i trafiken skulle ske. Dessutom har man löpande rapporterat till högre chef (MRS) om trafikläget och var förbandsenheterna befunnit sig. Uppgiften har lösts på ett utmärkt sätt och samtliga inblandade är mycket nöjda med trafikplutonens insats. Mindre incidenter har inträffat såsom civila trafikolyckor och fordonshaveri, men dessa incidenter har hanterats väl och tack vare ordentligt med resurser (trafikpluton, militärpolis och civilpolis) har de i princip inte påverkat transporterna alls.

Ökad förmåga och rutin

Detta skarpa uppdrag visar att Hemvärnet kan lösa många typer av uppgifter. Dessutom så ger de skarpa uppdragen ökad förmåga och rutin i att lösa trafikplutonens huvuduppgifter – och inte minst så samlar plutonen på sig erfarenheter gällande såväl utrustning som planering och genomförande.