– Om samhället utsätts för en påfrestning, kris eller i värsta fall krig, kan man inte backa undan, förklarade Robert Trupp, Luftvärnsregementet, projektledare för Totalförsvarsdagen. Då har vi alla ett ansvar att bidra, civila som militärer. Det är vi som är här idag som måste fixa det tillsammans!
Rivstart på kunskapsintensiv dag
En fartfylld inledning i form av ett ”live-spel” på Luftvärnsregementets kaserngård med temat ”Från blåljus till militär insats – från kris till krig”startade dagen. Eleverna själva fick även aktivt hjälpa till vid den fingerade händelsen, ett flyghaveri på Halmstad flygplats. Haveriet visade sig inte vara en vanlig olycka utan en händelse i ”gråzonen” mellan kris och krig där annan statsmakt är inblandad. En händelsekedja utvecklas som slutligen kräver även Försvarsmaktens aktiva medverkan och resurser.
– Det var en bra start att få se hur det faktiskt går till, konstaterar Isak Vaide, elev på Sannarpsgymnasiet i Halmstad. Man märker att personalen gillar det de gör och det inger förtroende.
– Det var riktigt coolt att se alla göra sitt jobb, tillägger kamraten Sebastian Johannesson.
En som aktivt fick vara med att hjälpa till på olycksplatsen var Hilda Andreasson, elev på Osbecksgymnasiet:
– Jag fick nästan gåshud vid starten, och det var spännande och lärorikt att få vara med! Nu hoppas jag att få veta vad som händer en vanlig måndag här på regementet. Vad gör någon som jobbar här medan jag är i skolan?
Efter den tankeväckande inledningen delas alla elever in i grupper och tillbringar resten av dagen på olika Totalförsvarsstationer som innehåller både information och ”prova på”-moment. Eleverna har möjlighet att möta ett brett spektra av personal för att få svar på sina frågor eftersom Totalförsvarsdagen är ett samarbete mellan bland annat Försvarsmakten, Länsstyrelsen i Halland, Polisen, Räddningstjänsten i Halmstad och Region Halland.
– Det här är en unik dag för att få svar på de frågor man har om något skulle hända, förklarar Sophia Lorentzon, elev på Sannarpsgymnasiet som själv deltog förra året.
Elevmedverkan i utvecklat koncept
Sophia och skolkamraterna Linnea Batey och Viktor Sjödahl upplevde förra årets dag så värdefull att de aktivt medverkat under året som gått för att utveckla och göra Totalförsvarsdagen ännu bättre i år.
– Man har verkligen lyssnat på oss, bland annat när det gäller strukturen, berättar Linnea. Nu börjar vi med ett scenario som ger eleverna ett sammanhang och en bra plattform för resten av dagen, berättar Linnea. Om det blev såhär mycket bättre till i år, hur mycket bättre kan det då bli till nästa år igen?
Nöjd gymnasiechef
Det erbjöds även kompetensutveckling för skolpersonal. En som passade på att kompetensutveckla sig själv i ”lärar- och studievägledartäten” är gymnasiechef Rikard Sjödahl på Kattegattgymnasiet i Halmstad:
– Det här är en jätteintressant dag för oss och våra elever! Vi har ett tredelat uppdrag enligt läroplanen och det är att förbereda våra elever för högskolestudier och arbete, att fostra goda samhällsmedborgare som förstår att de är en del av ett större sammanhang, och att bidra till deras personliga utveckling. Den här dagen bidrar till måluppfyllnad i samtliga våra uppdrag!