Vart man än tittar syns fartyg och regnskurarna formar regnbågar som varvas med strålande solsken. Oljeriggarna som majestätiskt står upp ur havet påminner om vart man är, i ett av de mest oljeproducerande havsområdena i världen. Ett område som också är skådeplatsen för sjödelen av Trident Juncture, en av de största övningar som Sverige deltagit i.
Övningsmomenten som genomförts hittills har bland annat handlat om att eskortera fartyg under förhöjt undervattens- och lufthot, ubåtsjaktövningar och olika formeringsövningar. Fartygen har även övat skjutning mot land, så kallad markmålsbekämpning, ledda av en eldobservatör iland. Allt detta har gjort besättningarna så väl förberedda som möjligt inför den okända fas som väntar nästa vecka.
— Det har gått snabbt att integreras med de utländska enheterna, mycket beroende på noggranna förberedelser, ett mångårigt gott samarbete samt att vi har svensk personal i staben på det danska flaggskeppet Esbern Snare, säger Thomas Zimmerman som är fartygschef på HMS Nyköping.
Förutom att de norska vattnen ibland bjuder på lite högre och längre vågor så är jobbet till sjöss inte särskilt annorlunda än hemma i Östersjön.
— Vädret påverkar oss naturligtvis, men jobbet görs på samma sätt ändå. Besättningarna kämpar på trots de svårare väderförhållandena, där våghöjden ibland når fyra meter. Alla har hittills kunnat lösa sina uppgifter.
Det är ett bra betyg för besättningarna på fartyg som bara är hälften så stora som kollegorna på de andra fartygen i SNMG1, en av Natos stående fregattstyrkor. För korvetterna handlar deltagandet också om kontroll och förberedelser för det kommande deltagandet i Natos snabbinsatsstyrka NRF.
Besättningarna ser nu fram emot scenariofasen, där innehållet är okänt, Då kommer de att kunna använda sig av ett mer taktiskt uppträdande där Visbykorvetterna med sin smygteknik och rörlighet kommer att kunna nå upp till sin fulla potential.