Jätteövningen har börjat

I dag drar det igång på allvar i Norge. Trident Juncture 18 är en av Natos största övningar där Sverige deltar med cirka 2 200 personer. Totalt ingår drygt 50 000 deltagare från de 29 Natoländerna samt partnerländerna Finland och Sverige.

Den Svenske korvetten K35 Karlstad i Trondheim havn under øvelsen Trident Juncture 2018 i Norge.
Den Svenske korvetten K35 Karlstad i Trondheim havn under øvelsen Trident Juncture 2018 i Norge.
Marinen deltar med två stycken korvetter under övningen Trident Juncture 18. På bilden ses HMS Karlstad i hamnen i Trondheim. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
Erik och Mattias, båda hemvärnssoldater som är inlånade för att tjänstgöra vid 11:e ledningsplatskompaniet från Ledningsregementet under Trident Juncture 2018. Erik kommer från Enköping och tillhör Upplands hemvärnsbataljon och Mattias kommer från Uppsala men tillhör Medelpadsbataljonen.
Erik Melin och Mattias Bengtsson, båda hemvärnssoldater som är inlånade för att tjänstgöra vid 11:e ledningsplatskompaniet från Ledningsregementet under Trident Juncture 2018. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Sveriges deltagande i övningen bygger på den svenska solidaritetsförklaringen som riksdagen antog 2009.
– Alltså Sveriges unilaterala solidaritetsförklaring, som är kopplad till nordiska grannländer och EU-medlemsstater. Vi kommer inte vara passiva i händelse av en konflikt eller kris, säger generalmajor Michael Claesson.

I det här scenariot är det just Norge som är indraget i en konflikt. Utgångspunkten är att Norge attackeras militärt från öster av en allians av fem länder. Sverige får här en möjlighet att öva i ett kvalificerat sammanhang för att öka den militära förmågan.

– Vi har ju i grunden en politisk beställning att öka vår förmåga, därför är det värdefullt för oss att vara med. Det är dessutom viktigt för det utvecklade försvarssamarbetet med Finland och Nato, säger Michael Claesson.

För de sju Jas 39 Gripen och de två Visbykorvetterna som deltar i övningen handlar det också om kontroll och förberedelser för ett kommande deltagande i Natos snabbinsatsstyrka NRF.