Kurs för nya MAN-lastbilar

Den efterlängtade MAN-lastbilen är äntligen levererad. I Skövde har den första fordonsinstruktörskursen precis avslutats.

Kurs på MAN-lastbil i Skövde
Kurs på MAN-lastbil i Skövde
– Föraren kan koncentrera sig på var fienden finns i stället för att växla, säger Markus Nyberg. Den nya hybridväxellådan är helautomatisk – numera ett krav på en lastbil inom försvaret. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
Kurs på MAN-lastbil i Skövde
– Jag är fordonsinstruktör och jag ska utbilda våra egna sedan, berättar Martin Dahlman, Ledningsregementet, Enköping. Här lär han sig om bränslesystemet, som har många givarsensorer som mäter bland annat temperatur och tryck och sänder informationen tillbaka till datorn. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
Kurs på MAN-lastbil i Skövde
Jämfört med den gamla modellen tar det nya fordonet lite mer i lastvikt men volymen är oförändrad. Rullflaket är densamma. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten

Det är många som har väntat på de splitternya MAN-lastbilarna som står parkerade på grusplanen utanför Försvarsmaktens logistik och motorskolans fordonshall. Senast en ny lastbilsmodell köptes in var 14 år sedan.

– Den är ett lyft, den är tyst och bekväm! Den gamla lastbilen var stötig och bullrig, konstaterar Markus Nyberg, kurschef för fordonsinstruktörskursen och dementerar därmed de rykten som gått om den, bland annat att den nya lastbilen inte går att svänga.
– Får man köra den ändrar man snabbt uppfattning – den är bra att köra. Vi är positivt överraskade.

Den nya lastbilen innebär ett generationsskifte i fordonsteknik, en hybridväxellåda, can-bus-system (en dator i stället för elsystem) och backkamera.

Första kursen

Alla som ska bli instruktörer för lastbilen skickas hit till Försvarsmaktens logistik och motorskola (LogS) i Skövde eller till Luftvärnsregementet i Halmstad för en veckas kurs.

– Det är bra att träffa folk från de andra förbanden så att vi kan synka hur vi utbildar och att vi har samma syn på lastbilen, säger Patrik Bäcklin, som arbetar som teknisk chef på Ledningsregementet, ett av förbanden som får den nya lastbilen.

Även FMTS, Trängregementet, Lv 6 och A9 får första omgången av fordonet.