Vem som helst kommer inte in innanför grindarna till Örlogshamnen i Karlskrona, hamnen som är hemmahamn för många av marinens ständigt insatsberedda sjöstridskrafter. Basskyddskompaniet har uppgiften att skydda hamnen mot intrång och kontrollerar den personal som släpps in. De är beredda att med kort varsel rycka ut om man misstänker att någon försöker ta sig in.
Självklart är det svårt i förväg att veta vad man kan ställas inför vid en sådan situation. Man måste snabbt kunna göra en bedömning för att agera på rätt sätt. Och det handlar om väldigt korta tidsrymder. För att hålla sig alerta och ständigt förbättra sig så tränar soldaterna på det här. Tillsammans med befäl och ibland själva delar de upp sig i mindre lag och utsätter varandra för scenarior som de kan tänka skulle kunna inträffa.
För att göra det hela mer realistiskt har de numera tillgång till anpassade vapen med färgpatroner, liknande ”paint ball”. Om man blir träffad så känns det och beroende var på kroppen skottet tar så gör det mer eller mindre ont. Patronen lämnar också en färgmarkering som visar var skottet tog. En av fördelarna med den här övningsutrustningen är att den inte har särskilt stort säkerhetsavstånd vilket gör att det går att träna inne på området. Det ger mer tid för träning.
Malin Olofzon är en av soldaterna i plutonen som jobbar med skyddet av hamnen, ett jobb hon har haft ett antal år nu. Hon och hennes kollegor har under hösten fått prova på den nya utrustningen.
– Jag tyckte det var givande att testa scenarier med färgmarkeringsammunition. Jag fick ett kvitto på att det vi övat sitter och en riktigt bra känsla över hur gruppen arbetar tillsammans. Perfekt att kunna tänka ut egna händelseförlopp där vi kan anpassa oss efter vad som faktiskt kan ske och då även tänka till på hur vi beter oss i den skarpa tjänsten till vardags, säger Malin Olofzon.
Under träningen är det stor energi i gruppen och alla är taggade. Det blir nämligen inte bra om inte alla bjuder på sig själva och verkligen spelar med. Mikael Pärnering är chef för plutonen och följer soldaternas agerande med skarp blick. Så fort scenariot är utagerat går man igenom vad som hände och hur samtliga agerade för att alla hela tiden ska kunna förbättra sig.
– Detta är ett jättebra hjälpmedel för oss. Färgmarkeringsutrustningen ger en tydlig bild av träffresultatet med just färgen. Men det är framförallt känselmarkeringen som utvecklar soldaternas instinkter att positionera och röra sig på ett mer taktiskt korrekt sätt, ibland blir utfallet av övningen ganska självutvärderande. Att möjliggöra för soldaterna att öva med en högre grad av realism är tacksamt både som chef och övningsledare. Anställda soldater blir med tiden väldigt duktiga i det jobb som de är ålagda att lösa. Mina skyddsvakter tjänstgör dagligen i den skarpa verksamheten och vi ska som enhet alltid finnas tillgänglig. Jag som chef kan med mina gruppchefer och detta hjälpmedel möjliggöra att vi pressar vår kapacitet och förmåga ytterligare, därmed blir vår enhet mer effektiv och vi blir tillsammans mer trovärdiga i alla de uppgifter ska kunna lösa säger Mikael Pärnering.