Årets krigsförbandsövning är en fortsättning på övningen i Sundsvall 2016, då med strid i bebyggelse. Nu byttes terrängen ut för att istället fokusera på skydd av infrastrukturell miljö vid knutpunkten Timrå med viktiga samhällsfunktioner.
Tre insatskompanier och ett bevakningskompani, tillsammans bestående av cirka 300 kvinnor och män deltog under övningen. Bevakningskompaniet har under hela övningen agerat närskydd för staben men har även betjänat en förevisningsstation i Timrå centrum och bevakat flygplatsen Midlanda.
– Vi övar soldater och chefer i alla nivåer. Vi har även lyckats kombinera flyggrupp, båtpluton, mc-ordonnanser och hundförare för att stärka vår förmåga ytterligare, berättar kapten Urban Fröberg, en av övningsledarna.
Med hjälp av båtplutonen samordnades flera viktiga transporter. Bland annat transporterades hundekipage ut för att genomföra genomsök på öarna utanför Timrå.
– Vi transporterades ut med våra motorcyklar för att på utsatt tid och plats kunna inhämta materiel nedsläppt från flyg på en av öarna. Det var ett jättenyttigt moment både för oss och för båtplutonen. Nytt för många av oss, men nyttigt. Vi hade också tid att prata om hur vi verkar var för sig så att vi kan lära av varandra på bästa sätt och tillsammans hitta nya övningsmoment, berättar MC-ordonnans Carsten Lyth.
MC-ordonnanserna fick även tillfälle att följa med flyggruppen för att uppleva övningen från deras synvinkel.
– Vi fick följa med upp och se hur ett flygdropp går till från andra sidan. Normalt är vi i andra änden och tar emot paketet. Men nu har vi fått se hur det går till från luften och det är sådana här saker som ökar förståelsen för varandras uppgifter och som tar oss till framgångar i större utsträckning, fortsätter Carsten.
Skydd av infrastrukturell miljö
Det stora momentet under övningen utspelade sig i området norr om Sjösvedjan och ner mot halvön Vivstavarv. Insatskompanierna fick uppgifter om fientlig verksamhet i området och satte genast in spaningsuppgifter på flera platser. Bland annat insamlades uppgifter att granatkastare upprättats längst ut på halvön, vid den gamla pappersfabriken. På lördagsmorgonen inleddes en marsch ner mot anfallsmålet. I samverkan med flygspaning kunde kompanierna tvinga ut motståndarna på halvön.
– Det är såhär vi når framgång, när vi tillsammans nyttjar de resurser vi har. Det är hur kul som helst. Idag har jag haft Stridsbåt 90 underställd vilket underlättar otroligt, speciellt vid ett sådant här anfallsmål ute på en halvö med endast en smal väg ut. Det var otroligt betydelsefullt för mig att kunna komma in från flera anfallsvinklar. Det hade inte gått annars, berättar löjtnant Johan Andersson, en av kompanicheferna.
Rigorösa förberedelser
Under hela veckan har övningsledningen arbetat hårt med att förbereda huvudmomentet i övningen. Anfallsmålet bestående av den gamla nedlagda pappersfabriken vid Vivstavarv har säkerhetsrekognoserats noggrant.
– Vårt fokus har varit att skapa en så fri övning som möjligt, med så lite styrning som möjligt men fortfarande kunna göra det med hög säkerhet. Vi har tillsammans med motståndsstyrkan provspelat momenten från alla möjliga håll föra att se om det kan uppstå farliga situationer inne i fabriken. Bland annat fanns som alltid de vanliga farorna, snubbelrisk och sånt, men även höga fall och andra mer ovanliga säkerhetsrisker. Men vi har säkrat upp och tydligt informerat soldaterna om de olika farorna och säkerhetsåtgärder, berättar sergeant Roger Grimmer, en av övningsledarna.
Slutstrid
Trots ett kraftigt motstånd med tung eld rakt framifrån kunde de alltså med hjälp av underrättelse från flyggruppen tvinga ut motståndsstyrkorna på halvön. Snart anlände Stridsbåt 90 och landsatte soldater som kunde trycka motståndarna in mot den gamla fabriken. Väl inne i fabriken stod soldaterna mot nya utmaningar; trånga utrymmen, mörker och gott om skrymslen för skyttar att gömma sig på. Takplåten vibrerade från kulsprutestötarna och handgranaterna ven från flera håll inne i den krutröksfyllda fabriken. Det var intensiva timmar, men när röken lagt sig kunde det konstateras att framgången var ett faktum; fabriken var rensad. Hotet var undanröjt. Allt tack vare ett utomordentligt samarbete. Nästa steg, om det vore en skarp uppgift, skulle vara att ta in hundarna för genomsök, en uppgift som skulle kunna ta flera dagar på grund av risker i den gamla fabriken och de många och stora ytorna. Istället blev hundförarna upphämtade av båtplutonen för att öva gensomsök på öarna utanför Vivstavarv.
– Vi har haft möjlighet till flera övningsmoment med hundar under övningen. Det är jätteroligt och väldigt nödvändigt att vi får öva tillsammans och se hur hundförarna arbetar och hur vi kan nyttja varandras kompetenser, säger fänrik Ronnie Lindblom, en av plutoncheferna.
Midlanda flygplats
Tidigare under övningen befanns sig kompanierna vid och i närheten av Midlanda flygplats för flera viktiga övningsscenarion. Under fredagen utspelades ett moment där en person från det brittiska kungahuset landade vid flygplatsen för vidare transport till Merlo slott i Timrå. Eskorten genomfördes med hjälp av bandvagnar och motorcyklar samt själva transportbilen som hela tiden hölls under noggrann uppsikt. Hotbild för en sådan transport kan vara mångfacetterad, mycket beroende på situation och vad transporten består av. Därför krävs det utomordentlig förplanering, testkörning av vägsträckor, tidtagning och många andra säkerhetsåtgärder för att inte lämna något till slumpen.
Ett annat övningsmoment som utspelade sig vid flygplatsen Midlanda var när kompanierna fick uppgiften att framrycka genom terrängen för att säkra flygplatsen. Framryckningen mynnade ut i sammanstöt med motståndare som efter stridigheter sökte sig ner i kulvertar under flygplatsen. Kompanierna fick då order att rensa gångarna, bland annat med hjälp av handgranater, efter att de vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder. Efter högljudda och omskakande stridsmoment där kulsprutesalvornas smattrande fortplantades genom flygplatsterminalens väggar och golv var uppgiften avklarad.
– Erfarenheten vi drar av detta moment är vikten av att i förväg utse någon att ta hand om skadade, såväl egna som fiendens. En uppgift som försvårades av mörkret och de trånga utrymmena. I övrigt var det ett framgångsrikt övningsmoment, berättar major Per Sjöström, en av övningsledarna.
Första övningen
För skyttesoldaten Nazamin Kamal var det första krigsförbandsövningen. Hon ryckte in för grundutbildning juli 2017 och genomförde även en femveckors tilläggsutbildning som bandvagnsförare. Men på grund av ett brutet ben kunde hon inte medverka under vårövningen.
– Jag såg verkligen fram emot att kunna vara med på den här övningen, men samtidigt väldigt nervöst eftersom det var en ny grupp, ny pluton, nya chefer. Så först ville jag bara hålla mig i bakgrunden som bandvagnsförare för att se hur det går till, men efter ett tag så kände jag att jag vill också ut i strid, jag är ju skyttesoldat i grunden. Och det här var ju så himla roligt! Så till den som tvekar eller kanske inte törs ta steget säger jag; Gör det bara, det är så kul! Gillar man det inte så har man i alla fall provat och man kan ju alltid hoppa av. Men jag kommer att vara med i hemvärnet så länge jag kan.