Det svenska bidraget på marksidan består av en brigad med två manöverbataljoner och funktionsförband i form av fältarbeten, indirekt eld, luftvärn, logistik, ledning och samband samt spaning. Den ena manöverbataljonen är 191:a mekaniserade bataljonen som består av ett pansarskyttekompani, ett sammansatt stabs- understöds- och trosskompani med bland annat spaningsresurser och logistikdelar från Norrbottens regemente, I 19. Där ingår också ett ingenjörkompani från Göta ingenjörregemente, Ing 2 och ett stridsvagnskompani med vagnar och besättningar från Skaraborgs regemente, P 4, Södra skånska regementet, P 7 och Norrbottens regemente, I 19.
Den andra manöverbataljonen består av ett finskt skyttekompani från Björneborgs brigad och tre kompanier från 71:a bataljonen från Södra skånska regementet, P 7.
– Vi saknar en av manöverbataljonerna men vi har brigadens stomme på plats under övningen, det innebär att vi får öva alla våra funktioner fullt ut, inklusive ledningen av våra förband. Vi har också många nya chefer som under den här övningen får chansen att truppföra sina förband i ny terräng med mycket stora avstånd och dessutom i vinterförhållanden, berättar brigadchefen, överste Lennart Widerström.
Hög grad av samordning
En viktig del i arméns utveckling är också att brigadstaberna får öva med en högre chef och med sidoförband att ta hänsyn till.
– Vi deltar i en övning som leds av en Natostab och dessutom har vi sidoförband. På ena sidan av vårt brigadområde har vi en norsk brigad och på den andra en kanadensisk. Det om något kräver hög grad av samordning, ta bara när det gäller att flytta våra förband under striderna. Förflyttningar som i de flesta fall ska genomföras på samma vägar, åt olika håll, med många och breda fordon, fortsätter brigadchefen Lennart Widerström.
Strategiskt rätt
För armén fortsätter nu utvecklingen där förmågan i fält är grunden i arméns strategi och vision. Det ligger också inom ramen för såväl rådande omvärldsläge som ÖB:s vision; "Ett starkare försvar – möter varje hot, klarar varje utmaning".
– Trident Juncture är ett av många viktiga steg i utvecklingen, vi får ihop våra förband, inte bara inom brigaden utan i hela armén tillsammans med de armégemensamma förbanden. Och dessutom tillsammans med andra nationer i ett strategiskt viktigt område. Allt detta utvecklar vår väpnade strid, vår förmåga att leda och vår uppdragstaktik. Det gör att vi i ett nationellt försvar kan hantera stridens dynamik på rätt sätt, avslutar brigadgeneral Fredrik Ståhlberg.