– Hittills har allt gått mycket bra. Vi har integrerats i Natos fartygsstyrka, SNMG1, utan egentligen några problem. Mycket av det är tack vare den stora viljan att verkligen ha oss med, från Natos sida, säger Thomas Zimmerman som är fartygschef på HMS Nyköping.
Men nu är den inledande delen av övningen över och det är upp till bevis. Tillsammans ska angreppet på Norge mötas. Under befäl av en dansk amiral ombord på flaggskeppet, det danska stödfartyget HDMS Esbern Snare, kommer de svenska besättningarna att få visa prov på vad man kan.
Borta men likadant som hemma
De svenska fartygen kommer nu sannolikt att användas inomskärs och kustnära där man kompletterar de betydligt större Natofartygen och tillför en ny förmåga som man är mycket van vid, från den svenska skärgården. Att använda snabba reaktioner och sin manöverförmåga för att möta hotet.
– Tack vare våra utmärkta sensorer och storleken på fartyget kan vi röra oss både snabbare men också på ställen som många av de större fartygen inte kan, säger Wilhelm som är ytstridsbefäl.
Ett stort hot mot de stora amfibiefartygen är små snabbgående båtar och flyg. Något de har svårt att försvara sig emot samtidigt som de landsätter soldater och fordon. De korta avstånden i fjordarna gör att snabbgående motorbåtar och andra hot snabbt måste upptäckas och bekämpas. Därför har man personal på bryggan som är förberedda och spanar efter inkommande hot. Trots moderna sensorer är ögon och öron fortfarande ovärderliga.
Ingen stor skillnad på hur man jobbar
Svenska fartyg och dess besättningar har under bara de senaste tio åren jobbat i de mest skilda klimat. Man har varit i Adenviken och bekämpat pirater, övat runt den svenska kusten och nu i Norge. Trots det menar Thomas Zimmerman att jobbet ombord inte skiljer sig så mycket:
– Det är egentligen bara färgen på havet som skiljer sig. Ombord jobbar vi enligt våra intränade procedurer på precis samma sätt.
Starka tillsammans
En sak som skiljer sig mellan egna nationella övningar och den här övningen är dock storleken, antalet fartyg, flyg, fordon och människor. Det blir tydligt hur mycket det betyder med partners som hjälps åt tillsammans när krisen kommer. Idag är den svenska Försvarsmakten mycket kompetent men för liten. Därför deltar Sverige solidariskt i övningar som Trident Juncture, tillsammans med andra.