Robert Strid
Är räddningschef Gästrike Räddningstjänst sedan 2013. Bor i Gävle med fru och barn. Gillar att bygga och renovera på alla sätt, och vara i familjen stuga i Ramundberget.
Vad tycker du karakteriserar ett gott ledarskap i en komplex situation?
– Ett lugn gör alltid att medarbetare kan prestera på ett bättre sätt. Att vara uthållig och tålmodig. Komplexa situationer kräver mer av alla inblandade. Rutiner och mönster som medarbetarna känner igen sig i är också viktiga delar för att skapa en så god och lösningsfokuserad arbetsmiljö som möjligt.
Vilka erfarenheter har du av ledarskap i svåra situationer?
– Att arbeta med räddningstjänst är att arbeta med samhällsstörningar. De år jag varit ansvarig för vår operativa verksamhet har vi haft en mängd större händelser som bränder, översvämningar med mera. Självklart är sommarens insats i Ljusdals kommun den enskilt största händelse jag har lett. Att då vara med och se hur organisationen växte från 100 medarbetare till 1300 på några dagar gjorde att utmaningarna var väldigt stora, inte bara det att skogsbränderna rasade.
Har du någon erfarenhet av eller haft kontakt med Försvarsmakten?
– Jag har regelbunden kontakt med Försvarsmakten då jag sitter i olika krishanteringsråd och ledningsgrupper i Länsstyrelsens regi. Jag uppfattar Försvarsmakten som en stark samverkanspart och en för Sverige väldigt viktig samhällsaktör för trygghet, då tänker jag främst på situationer då det inte är väpnad konflikt. Självklart är det primära uppdraget att skydda Sveriges gränser. Jag har enbart positiva delar att ta med mig från sommaren, dels en otrolig förmåga i terrängen från marktrupper men även ett stort stöd i stabsarbetet. Jag kände under sommaren att stödet från Försvarsmakten fanns på alla nivåer och en okomplicerad samverkan gjorde att min erfarenhet är mycket positiv.
Jakob Wernerman
Bosatt i Stockholm. Arbetar till vardags som chef för enheten för insatser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Fritiden ägnas främst åt familj och vänner samt det något säregna intresset som hobbyurmakare.
Vad tycker du karakteriserar ett gott ledarskap i en komplex situation?
– Att vara prestigelös och lösningsfokuserad. Lyssna, resonera, ta in olika perspektiv och våga ändra sig i takt med att informationen och situationen ändras. Att våga lita på sina medarbetare och deras kunskaper. Men också våga ta beslut i en pressad situation även om man känner att man inte har tillräcklig information.
Vilka erfarenheter har du av ledarskap i svåra situationer?
– I samband med bränderna i somras var jag operativ chef för MSB. I det ingick att samordna, inrikta och prioritera hanteringen av skogsbränderna och stärka olika aktörer med nödvändiga resurser - framför allt lokala räddningstjänster. Det var på många sätt en unik situation och utmaning med flertalet stora parallella bränder och en omfattande risk för nya bränder i princip i hela landet, vilket krävde effektiv samverkan och tuffa beslut. Tidigare har jag erfarenhet av att jobba i internationella humanitära insatser, vid kriser, konflikter och naturkatastrofer åt FN i olika delar av världen.
Har du någon erfarenhet av eller haft kontakt med Försvarsmakten?
– Ja, inte minst under sommarens bränder. Samarbetet fungerade jättebra - det var prestigelöst och lösningsfokuserat. Dialogen var positiv och konstruktiv. Vi gav bland annat rekommendationer om var Försvarsmaktens helikoptrar skulle flyga. Försvarsmaktens agerande under släckningsarbetet var av största vikt - vi tillsammans klarade av uppgiften.
Tobias Lindblom
Trebarnsfar, född och uppväxt i Boden. Militär sedan värnplikt 1989. Arbetar med planering för kommande år på Norrbottens regemente I 19.
Vad tycker du karakteriserar ett gott ledarskap i en komplex situation?
– Att man som ledare har förmågan att skaffa sig en överblick av situationen och fattar beslut. Man måste också veta var man ska vara, dels fysiskt: Vem behöver chefen - var behöver chefen vara? Men även vad man inte ska göra: Vilken verksamhet - individer måste få vara ifred för att kunna jobba?
Vilka erfarenheter har du av ledarskap i svåra situationer?
– Har under åren varit med om några situationer nationellt där soldater och officerare skadats. Under förra året, den 14 april 2018, var jag var tjänstgörande chef för det svenska underrättelseförbandet Mali 07 när FN-campen i Timbuktu utsattes för en komplex attack. Det var en svår situation men lyckligtvis skadades inga svenskar.
Hur ser du på det ledarskap som finns i Försvarsmakten?.
– Generellt sett har vi ett mycket gott ledarskap med en bra blandning av individtänk och helhetstänk i balans. Att vara på insats internationellt upplever jag vara enklare ur ett ledarskapshänseende då alla strävar mot samma mål eller uppgift. Oftast förenklas det även av att man har en mycket god personkännedom om de man har runt sig, i och med att man jobbar ihop även hemma.