Under två dagar i januari träffades arbetsgruppen för CSELC (Command Senior Enlisted Leader Course) för att finslipa upplägg och innehåll för den kommande kursen för högre specialistofficerare på strategisk nivå. I arbetsgruppen ingår representanter från Estland, Lettland, Litauen, Sverige, Norge, Danmark, Finland, USA och Kanada. Försvarsmakten stod nyligen som värd för det sista arbetsmötet före höstens genomförande.
Strategiskt ledarskap och säkerhetsstrategier i fokus i Tartu
I maj 2017 fördes diskussioner om att utveckla en gemensam utbildning för högre specialistofficerare på strategisk nivå vid ett nordeuropeiskt chefsmöte där ÖB Micael Bydén deltog. Samma år fick Baltic Defence College i Tartu i Estland uppgiften att utveckla och skapa förutsättningar för en första kurs på försök. Den startar nu i september. Målgruppen för kursen är regements- och flottiljförvaltare, eller motsvarande, från de nordiska länderna och de tre länderna i Baltikum. Deltagarna ska arbeta på, eller vara planerade att arbeta på, strategisk ledningsnivå.
– Förståelse för det indirekta ledarskapet men främst det strategiska ledarskapet tillsammans med ökad kunskap inom säkerhetsstrategier på såväl nationell som internationell nivå kommer att bli bra och ändamålsenliga fokusområden vid denna kurs, berättar Thomas Grevholm, regementsförvaltare vid Militärhögskolan Halmstad, och en av Sveriges representanter i arbetsgruppen som skapar utbildningen.
Ökad kunskap, erfarenhetsutbyte och utvecklat nätverk
Kursen som startar i Estland i september avslutas sista veckan i november. Omfattningen är totalt sex veckor där de studerande genomför vissa kursmoment på hemmaplan. Kursen i stort kommer att omfatta tre kursmoduler – strategiskt ledarskap, nationell säkerhet och internationell säkerhet främst med fokus på Östersjöregionen. Sverige, tillsammans med de andra nordiska länderna och de tre länderna i Baltikum, planerar att delta med två till tre elever samt olika sakområdesexperter.
– Vi ska heller inte underskatta betydelsen av att genom denna utbildning stärka och utveckla nätverk och kontakter mellan försvarsgrensförvaltare, försvarsmaktsförvaltare och dess motsvarigheter i andra länders stridskrafter, berättar Martin Kjell, utbildningsförvaltare i Högkvarteret. Det finns en mängd områden där erfarenhetsutbyte är av stort värde, inte minst inom ledarskapsområdet och kring samarbetet mellan officerare och specialistofficerare i ledningslag på högre ledningsnivåer.