Välkommen in i köket

Det var länge sedan Helikopterflottiljen utbildade några kockar men nu är det äntligen på gång. Tre av årets rekryter har den inriktningen och i halvtid har de redan lärt sig att det handlar om så mycket mer än att bara koka ärtsoppa. Även om det självklart är det viktigaste.

Analys före matlagning. Alicia Oscarsson kontrollerar klorinhalten i vattnet.
Analys före matlagning. Alicia Oscarsson kontrollerar klorinhalten i vattnet.
Analys före matlagning. Alicia Oscarsson kontrollerar klorinhalten i vattnet. Foto: Anton Olsson/Försvarsmakten
Efter en inledning i vanliga skolkök är det sedan fältköken som gäller på Sjöstridsskolans Intendentursektion.
Efter en inledning i vanliga skolkök är det sedan fältköken som gäller på Sjöstridsskolans Intendentursektion. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

Pontus Jonsson har gått Hotell- och Livsmedelsutbildningen på yrkesgymnasiet hemma i Hallstavik och redan jobbat tre år som kock på ett hotell i Norrtälje. Det senast halvåret har han också lärt sig att sätta ett tryckförband och skjuta med AK 5.

– Jag ville göra något nytt. Tyckte jag lärt mig allt som gick att göra på jobbet och brorsan var på mig hela tiden att jag skulle söka till Försvarsmakten.

Pontus Jonsson och Alicia Oscarsson, ett bra tillskott till Helikopterflottiljens förplägnadstropp.
Pontus Jonsson och Alicia Oscarsson, ett bra tillskott till Helikopterflottiljens förplägnadstropp. Foto: Anton Olsson/Försvarsmakten

Pontus blev antagen och ryckte in i höstas för att utbilda sig till soldat på Helikopterflottiljen. De första månaderna var det en gemensam grundutbildning för alla soldatkategorier. Så, i slutet på året, gick alla åt olika håll. Flygbassäk flög till Kvarn för att fortsätta utbildningen där. Drivmedelssoldater fick ett par månader på F 17 och tre framtida kockar styrde kursen mot Sjöstridsskolans Intendentursektion i Karlskrona.

– De första tre månaderna på grundutbildningen var en erfarenhet, säger Pontus. Man var nervös i början och upptäckte muskler som man inte var van vid att använda men jag märkte snabbt att alla var lika nervösa så det var lätt att få nya kompisar.

Behövs ingen förkunskap

Alicia Oscarsson tillhör också Helikopterflottiljen och går samma inriktning. Hon var lite osäker vid mönstringen och valde mellan sjukvårdare eller kock. Hon ville göra någoting praktiskt och gärna ha möjligheter att komma med egna idéer.

– Jag förväntade mig att utbildningen skulle vara tuff både fysiskt och psykiskt men tack vare alla nya kompisar klarade man av det. Det är mycket bättre än vad jag tänkt mig och det blir bara roligare och roligare. Man känner att man utvecklas.

Alicia är motsatsen till Pontus, hon hade knappt ens lagat mat hemma innan hon började utbilda sig till kock i Försvarsmakten. Att laga mat i fält, i en kokvagn, var däremot lika nytt för båda och båda tycker att just det momentet är ett av de roligaste. Då kändes det verkligen att nu, nu är det på riktigt. Det är också utmaningar som man kanske inte har hemma vid spisen. När måste man börja steka pannkakorna om man ska ha så det räcker till ett kompani och hur reglerar man värmen på ett stekbord som bara har två lägen, av eller på.

Inte bara matlagning

Nu handlar kockutbildningen inte bara om att koka gulasch och ärtsoppa (det blir mycket grytor för det är mest fältmässigt förklarar Pontus). Det börjar med att göra egna menyer och räkna ut energimängder som är anpassade efter vad en soldat behöver. Efter att maten är uppäten måste utrustningen tas om hand och kanske lagas om något gått sönder. Däremellan ska också kockarna kunna delta i väpnad strid om fienden anfaller.

Efter Karlskrona fortsätter kockutbildningen på Helikopterflottiljen i Linköping men först väntar en vinterutbildning och Högvakt på Stockholms slott tillsammans med övriga rekryter i Helikopterflottiljens 44:e flygbaskompani.