Under 2018 togs emot de första kvinnor och män som rekryterats med stöd av den
könsneutrala totalförsvarsplikten. Sammanlagt påbörjade 3 750 värnpliktiga sin
grundutbildning under året. Förbanden har lagt stor vikt på att ge ett bra mottagande och kvalité i utbildningen.
Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Tekniker på Blekinge flygflottilj förbereder en bomb som fälldes över Älvdalens skjutfält för att begränsa skogsbranden i juli 2018. Försvarsmakten lämnade ett omfattande stöd till släckningsarbetet. Försvarsmakten utförde stödinsatser till samhället vid totalt 186 tillfällen, varav ett 90-tal skedde i samband med brandbekämpningen. Hemvärnets del av stödet till samhället har omfattat cirka 244 000 timmar.
Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten
Under juni månad genomförde Hemvärnet en beredskapsövning med samtliga 40 bataljoner. Det var första gången sedan 1975 en sådan här övning genomfördes i denna omfattning.
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Samverkan med finska soldater under Natoövningen Trident Juncture som genomfördes i Norge och norra Sverige. Sveriges bidrag till övningen var uppskattat och visade på vår förmåga att delta i komplexa internationella övningar. Våra internationella samarbeten, både bilaterala - särskilt med Finland - och multilaterala, är grundläggande för Sveriges säkerhetspolitiska lösning och ökar vår operativa förmåga.
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Fartygen HMS Nyköping och HMS Karlstad kastar loss från hamnen i Trondheim under övningen Trident Juncture 18.
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
De 14 första av totalt nära 300 officerare, soldater och verkstadspersonal utbildades i USA i det nya luftvärnssystemet Patriot som regeringen fattade beslut om att köpa in.
Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Ett nytt regemente, P 18, inrättades den 1 januari 2018 på Gotland, vilket bidrar till att stärka och bredda den svenska försvarsförmågan. Under året låg fokus på att rekrytera nyckelbefattningar och utveckla infrastrukturen för att gradvis kunna påbörja soldatutbildning och krigsförbandsutvecklingen.
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Sjöman under losskastning med fartyget HMS Kullen.
Foto: Rebecca Landberg/Försvarsmakten
Stabsofficerare i diskussion under den multinationella övningen Viking 18.
Foto: Jan Gustafsson/Försvarsmakten
En lastmästare ser ut över landskapet från ett Transportflygplan 84 Hercules.
Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten
Luftstridsskolan övade tillsammans med soldater ur Livgardets 12:e bataljon på att snabbt förstärka bevakningen kring skyddsobjektet Uppsala Garnison.
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Försvarsmakten fick ett välkommet och betydande tillskott på över 200 nya specialistofficerare i december 2018. Kadetterna utnämndes till förstesergeanter vid en ceremoni i Halmstad arena arrangerad av Militärhögskolan Halmstad. Det var första gången så många specialistofficerare examinerats vid ett och samma tillfälle.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
– Vi har ett osäkert omvärldsläge som kräver att vår svenska försvarsförmåga förstärks. 2018 nådde vi goda resultat, och vi fortsätter i samma riktning, säger Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall.
Året präglades av en intensiv övningsverksamhet. Ett exempel är den stora internationella övningen Trident Juncture där de svenska förbandens skicklighet rönte uppmärksamhet och gav respekt för Sveriges försvar. Ett annat exempel är den oanmälda beredskapsövningen där hela Hemvärnet kallades in för första gången på 40 år.
– Vår personal är i världsklass. De visar stort engagemang och det finns en positiv framåtanda. Vi behöver bli fler och nu finns goda förutsättningar för det i och med den återinförda plikten förra året. Statistiken visar dessutom att de blir väl omhändertagna på förbanden, säger Peter Sandwall.
Ett nytt förband på Gotland, P 18, sattes upp i början av året, och under 2018 fördjupades Försvarsmaktens internationella samarbeten - framför allt med Finland. På hemmaplan har myndigheten varit aktiv tillsammans med andra aktörer i arbetet med att bygga upp samhällets förmåga att klara påfrestningar i krigstider.
– Under året har vi nära nog fördubblat vårt stöd till det civila samhället. Många av våra frivilliga och anställda avbröt sommarsemestern för att vara med och bekämpa skogsbränderna, säger Peter Sandwall och konstaterar att Försvarsmakten tagit rejäla kliv framåt för ett starkare försvar och återigen redovisat en ekonomi i balans.