I beredskapsövningen har flera enheter ur Amfibieregementet deltagit, enheter med unika förmågor. Tillsammans har enheterna möjlighet att kontrollera ett givet skärgårdsavsnitt som exempelvis Göteborgs skärgård, spana och upptäcka hot i ett tidigt skede, borda ett misstänkt fartyg eller kontrollera vad som rör sig på, och under ytan. Där amfibiekåren finns, har helt enkel en motståndare svårt att vistas.
– Den marina beredskapsövningen har gjort oss bättre på många sätt. Vi har fått öva i ett område där vi sällan övar, och det gör att vi nu har en bättre normalbild och kännedom om Göteborgs skärgård. Skulle någon försöka påverka inloppen till hamnarna har vi förmågan att återta kontrollen. I och med övningen har vi även bevisat att vi har förmågan att med kort varsel, förflytta bataljonsförband från ost- till västkusten. Det är viktigt då vi idag endast är en bataljon, som ska kunna lösa uppgifter längs hela Sveriges kust. I och med övningen vet vi nu att förutsättningarna för att etablera ytterligare en bataljon på västkusten, om politiska beslut tas, är goda, säger överstelöjtnant Patrik Berge chef över andra amfibiebataljonen.
Deltagande enheter ur Amfibieregementet under beredskapsövningen har varit 17:e bevakningsbåtkompaniet hemmavarande på Göteborgs garnison, Käringberget, och andra amfibiebataljonen som under övningen har utgått från Känsö där de varit förlagda.