Den största deltagande enheten är den norska Brigad nord, som är förstärkt med brittiska och amerikanska styrkor och omfattar närmare 5 000 soldater och officerare. Under måndagen och tisdagen blir brigaden fulltalig i sin utgångsgruppering i Haparanda. Den norska Stridstrenbataljonen har haft en minst sagt utmanande uppgift att flytta en hel brigad från Norge till Sverige.
Tre varv runt ekvatorn
– Det här är en gigantisk logistikoperation som vi jobbat med sedan december ifjol. Vi satte igång med planeringsarbetet direkt efter att övningen Trident Juncture avslutades. Själva transportarbetet har vi hållit på med i ungefär en månad, först två veckor med vägtransporter till framförallt Narvik där de flesta tågen lastats med fordon och materiel, därefter två veckor med tåg och vägtransporter hit till Haparanda. Hela operationen omfattar 17 tågsätt, 59 fordonskolonner och 75 busslaster, totalt har bataljonen kört cirka 130 000 kilometer, vilket motsvarar tre varv runt ekvatorn, berättar överstelöjtnant Stein Grongstad, chef för Stridstrenbataljonen.
Utmanande övning med fria tyglar
Idén med två brigader som får utöva taktik mot varandra utan i förväg fastställda stridsmoment tillsammans med det simulatorsystem som används ger också övningen en ytterligare dimension.
– Övningen är nära nog fullt instrumenterad, vilket innebär att nästan 3000 soldater, fordon och andra enheter registrerar träffresultat och verkan genom sensorer i stridsvästar och modem. Det innebär i sin tur att stridens konsekvenser kan dras hela vägen. De beslut som tas, såväl dåliga som bra, ser man konsekvenserna av. Chefer och förband kommer att lära sig oerhört mycket och många erfarenheter kommer att dras, berättar Johan Skiöld.
"Slaget om östra Norrbotten"
De två brigaderna genomför nu de avslutande förberedelserna och smider på sina stridsplaner inför den kommande striden som inleds under onsdagen den 20 mars. De två brigadcheferna träffades under söndagen och skakade hand inför "slaget om östra Norrbotten".
– Det känns fantastiskt för oss att vi får öva i vår skarpa krigsterräng och genomföra strid mot en jämbördig högteknologisk motståndare. Dessutom får vi öva i ett stort område som ger oss möjlighet att manövrera våra förband över en stor yta i svårframkomlig vinterterräng, säger överste Mats Ludvig som är chef för den svenska brigaden som är förstärkt med en finsk bataljonsstridsgrupp.
Även den norska brigadchefen Lars Lervik ser fram emot att övningen nu startar på allvar.
– Det här kommer att bli väldigt spännande för oss, här får vi öva i ett område som vi aldrig tidigare varit i, bara det är en stor utmaning. Dessutom har vi aldrig haft brittiska och amerikanska förband så här tätt integrerade i våra förband, vi ser verkligen fram emot en intressant övning, säger brigadgeneral Lervik.