Flygvapnet övar tillsammans med Finlands och Norges flygvapen nästan varje vecka. CBT-flygpass är ett flexibelt sätt att arrangera utbildning som är till nytta för alla parter, eftersom beslut om enskilda övningar fattas av ländernas flygflottiljer enligt gemensamma spelregler. Flygvapnets deltagande vilar på det regeringsbeslut som ger Försvarsmakten möjlighet att bedriva övning och utbildning i och med länder från EU, Nato och Schweiz. Om behov av att använda svenskt luftrum finns används det regeringsbeslut som ger tillträde till Sverige för de nordiska länderna.
− Jag är väldigt glad att få besöka övningsverksamheten i Rovaniemi tillsammans med mina kollegor. CBT är ett konkret exempel på vad vi åstadkommit och en förutsättning för att bredda och fördjupa våra nordiska samarbeten, säger general Micael Bydén.
CBT är en kostnadseffektiv övningsverksamhet med olika flygplanstyper eftersom start och landning sker på ordinarie flottiljflygplats och övningarna sker tillsammans i deltagarländernas luftrum. Genom att förena krafterna får deltagarna stor övningsnytta utan tilläggskostnader. För Försvarsmakten har uttrycket CBT kommit att bli en verksamhet som ofta förknippas med nordiska samarbeten eftersom länder som Flygvapnet ofta samövar med är Norge, Danmark och Finland. Två regeringsbeslut ligger till grund. Det första ger de nordiska länderna tillträde till Sverige. Det andra är ett ramsbeslut som ger Försvarsmakten möjlighet att bedriva övning och utbildning i och med länder från EU, Nato och Schweiz.
Målsättningen är enkel - kvalificerad övningsverksamhet som bedrivs med en låg kostnad och stor uteffekt.