Försvarsmakten levererar stöd i brandbekämpningen

Påskhelgen var startpunkten för nya bränder 2019. Inom Södra militärregionen som omfattar länen Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköpings- och Östergötlands län, uppfattade regionstaben i ordinarie samverkan med de civila myndigheterna, ett antal brandhärdar.

Försvarsmakten levererar stöd i brandbekämpning.
Försvarsmakten levererar stöd i brandbekämpning.
Hemvärnssoldater i Hästveda planlägger brandbekämpningen. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Försvarsmakten levererar stöd i brandbekämpning.
Helikopter fyller på vatten för att bekämpa branden. Foto: Janne Bohman/Försvarsmakten
Försvarsmakten levererar stöd i brandbekämpning.
Räddningsledaren i Hästveda Leif Staffansson säger att Försvarsmaktens har varit en nyckelresurs. Foto: Janne Bohman/Försvarsmakten
Försvarsmakten levererar stöd i brandbekämpning.
Slangdragning mot eldhärden. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Inte mindre än ett 50-tal gräsbränder och cirka tio skogsbränder hade blossat upp. På kort tid agerade räddningstjänsten och fick ned antalet bränder till tre tydliga större områden i Tjällmo (Östergötlands län), Gnosjö (Jönköpings län) och Hästveda (Skåne län).

Att begära hjälp

När en räddningsledare uppfattar att situationen kräver mer resurser för att hantera faran, kan denne kontakta Försvarsmakten i exempelvis Södra militärregionsstaben för att begära stöd enligt lagen om skydd vid olyckor (LSO 2003:778). Vilket kort innebär att alla skall stödja samhället i en räddningsinsats, så även Försvarsmakten om möjlighet finns.

Begäran inkom och Försvarsmakten har levererat olika former av stöd enligt begäran.

Leveransen

Försvarsmakten har stöttat samhället under vecka 17 genom exempelvis vattenbombning med helikopter 16 från Helikopterflottiljen i Linköping, vilket inkluderar luftsamordning och logistikstöd från Blekinge flygflottilj i Ronneby.

På marken har cirka 150 personer, inklusive fordon av olika karaktärer snabbt fördelats på tre olika platser för att stödja räddningstjänsten med brandsläckning, skapa begränsningslinjer, och dra slang i olika riktningar för att begränsa bränderna.
 
Personalen i detta fall har representerats av Göta ingenjörregementet i Eksjö, Hemvärnet från Helikopterflottiljen i Linköping och Södra skånska regementet i Skåne.

Att göra insats

Chefen för Södra militärregionen, överste Jan Pålsson, var själv på plats för att skapa den så viktiga lägesbilden.

– Jag har träffat den militära personalen som uttrycker en stolthet i deras insats, de är oerhört duktiga och fokuserade i när de rör sig i skog och mark tillsammans med räddningstjänstens personal, säger Pålsson. Jag känner stolthet när jag ser allas målmedvetna arbete tillsammans med de andra myndigheterna, säger den regionala chefen.

En av räddningsledarna på plats i Hästveda, Leif Staffansson:

– Försvarsmaktens stöd har varit en nyckelresurs och kunnat avlasta oss i räddningstjänsten för att skapa uthållighet, säger Leif. De är självgående och redo att bli insatta, en förutsättning för att hantera situationen. Ett stort tack, avslutar räddningsledaren.

Tillsammans gör vi skillnad

Brandhärdarna är dämpade men finns kvar, stödet till insatsen anpassas med hänsyn till behovet som bedöms av räddningstjänsten.

Jan Pålsson avslutar:
– När samhället brinner och vi kan avdela resurser, kommer vi att göra allt vi kan för att stödja, det har vi visat genom att leverera hittills och det syns klart att vi har gjort skillnad.

Visningsbild film brandbekämpning.
Linus från Göta ingenjörregemente stödjer i brandbekämpningen. Foto: Försvarsmakten