Multinationell stabsövning med konflikt i sikte

Maktmissbruk, oljestrid och diktatur har skapat en stor väpnad konflikt mellan Bogaland och övriga grannländer. Vi befinner oss mitt i spelstarten av Combined Joint Staff Exercise, CJSE 19.

Chef för övningsplatsen (site director) i Enköpings garnison, överste Fredrik Pettersson. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten
Logistikfunktionen hjälper till för att se till att det blir ett mindre logistiskt avtryck. Foto: Sofia Norin Jansson/Försvarsmakten
Foto: Ola Berglind/Försvarsmakten
Foto: Ola Berglind/Försvarsmakten
Överste Fredrik Pettersson känner sig mycket nöjd med övningen hittills och hur allt flyter på. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten
I årets upplaga av CJSE deltar cirka 1 000 personer från 15 olika nationer. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten

Försvarsmakten övar konstant för att upprätthålla sin förmåga och det sker i olika former, en av dem är genom datorsimulerade övningar och efter tre intensiva dagar av förberedelser har övningsspelet i CJSE äntligen dragit igång.

– Förberedelserna har gått riktigt bra, och förväntningarna är höga. Deltagarna kommer kunna gå in och starta upp övningen direkt vid startex. Bra och problemfria förberedelser borgar för ett bra övningsutbyte, säger överste Fredrik Pettersson som är chef för övningsplatsen (site director) i Enköping.

Scenariot är baserat på erfarenheter från internationella insatser så som Balkan och Afghanistan och tar vid där CJSE 17 avslutade för exakt två år sedan. Övningsscenariot spelas upp i deltagarnas datorer i en fiktiv värld långt från vår verklighet där deltagarna kommunicerar genom kartapplikationer, e-post och ip-telefoni.

Major Gert Wamfors från området logistisk tjänst/teknisk tjänst gör sin femte CJSE/Viking i det här scenariot.

– Scenariot jämfört med första övningen som jag deltog på har blivit mer komplext där man tillfört olika erfarenheter från olika konflikter. Förberedelserna är bättre än tidigare år, det är mer genomarbetat med bättre struktur vilket gör att det har varit lättare att komma igång, säger han.  

Under CJSE övar många olika människor med olika bakgrunder och kompetenser. Det är studenter från Försvarshögskolan, anställd personal i Försvarsmakten, hemvärnssoldater, personal från frivilliga organisationer och utländska deltagare, men ansvaret för planeringen ligger hos Ledningsstridsskolan på Ledningsregementet.

– En av Ledningsstridsskolans filosofier är att få ska träna många. Vi bygger komplexa scenarion med hjälp av tekniska system vilket möjliggör snabb återkoppling på fattade beslut i staberna. Övningseffekten blir väldigt bra genom att öva på det här sättet i en simulerad miljö, säger överste Fredrik Petterson.

För Försvarsmakten är det viktigt att vi fortsätter att bygga relationer med våra strategiska partners, att vi samarbetar, stärker och utvecklar samordningen mellan militär-, civil-, och polisen, för att tillsammans utvecklas och skapa synergieffekt för att bli bättre.

– Det är otroligt roligt och utmanande som sitedirector, man har insyn i allt från säkerhet, besöksverksamhet till real life support. Allt flyter på och alla hjälps åt för att lösa uppgiften tillsammans. Jag blir stolt! Alla som har varit med och bidragit och skapat förutsättningar för årets CJSE 19 ska vara väldigt stolta över sina insatser, säger han.