En mulen majdag som mer liknade en höstdag hindrade inte över 23 000 personer att ta sig till Södra skånska regementet under Regementets dag. De som var på plats bjöds på stridsförevisningar, flyguppvisning med Jas 39 Gripen och flera olika utställningar med fordon och utrustning.
– Helt fantastiskt att så många ville ta del av vår verksamhet. Vi hoppades på 15 000 men det här slår alla rekord, säger major Martin Kjellman som varit projektledare för dagen.
En dag för familjen
Får rekryterna som avslutar sin grundutbildning om mindre än två veckor blev dagen extra speciell då de fick möjligheten att visa sina familjer runt sitt andra hem.
– Det är riktigt roligt att få bjuda in och visa familjen runt på området. De får ju se hur ens vardag ser ut och får se vad vi gör helt enkelt, säger vagnchefen Linnea Lindfors.
Anna Cronsell var på plats med sina två döttrar, föräldrar och sin syster med barn. De har besökt Regementets dag under flera år.
– Både jag och min syster har gjort värnplikten så vi känner att vi vill föra det vidare till våra barn. Jag tycker att det är en jättestor möjlighet för barnfamiljer att komma ut och se hur försvaret fungerar och alla annan blåljuspersonal.
Totalförsvaret i Skåne
Det var inte bara det militära försvaret som var på plats utan även stora delar av det civila försvaret i Skåne. Dagen öppnades av hedersgästen landshövding Anneli Hulthén som tillsammans med Länsstyrelsen Skåne har det övergripande ansvaret för det civila försvaret i länet.
– Ett totalförsvar behöver den militära delen men behöver också den civila delen. Den civila delen, det är vi allihopa, det är MSB, Polisen, Räddningstjänsten och alla frivilliga försvarsorganisationerna som alltid har varit en viktig del i det skånska samhället.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Räddningstjänsten och flera frivilliga försvarsorganisationer var på plats för att visa hur man kan stärka sin egen och anhörigas säkerhet vid kriser. Det var flera besökare som ville ta steget längre och ville veta hur man kan hjälpa till om det sker en kris i samhället. De frivilliga försvarsorganisationerna som var på plats fick in flera intresseanmälningar till både sin civila och militära organisation. Totalt deltog ett 30-tal utställare inom hela Totalförsvaret. Från Länsstyrelsen deltog beredskapshandläggare Ludwig Jägerfall.
– Besökarna har varit väldigt intresserade och nyfikna av vad man behöver ha hemma om något händer. Det viktigaste är värmeljus, dunkar med vatten, en radio som går på batteri och mat.
Chefen för Södra skånska regementet, överste Bo Stennabb var väldigt nöjd med dagen och framförallt att både det militära och civila försvaret har visat upp sig tillsammans.
– Vi anordnar den här dagen för att ett totalförsvar byggs tillsammans. Det handlar inte bara om militär förmåga utan också om samhällets samlade förmåga att tillsammans stå emot svåra påfrestningar som kriser och krig. Det är viktigt att medborgarna får en ökad kunskap om vilka vi är, vad vi gör och vad vi kan.
Nästa år genomförs en Totalförsvarsövning i hela Sverige där myndigheter, kommuner och organisationer är involverade. Den militära delen av övningen, Aurora 20, kommer till stor del gå nere i Skåne under maj månad.