Ny chef för Must: ”Vi ska vara steget före”

1 maj tillträder Lena Hallin som chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och befordras i och med det till generalmajor.
– Jag är glad, ödmjuk och stolt över att i den här rollen få bidra till ett säkrare Sverige, säger Lena Hallin.

20141126 ENKÖPING LedR Lena Hallin Brigadgeneral
Den 1 maj tillträder Lena Hallin som chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

Under hösten 2018 klev hon in i rollen som ställföreträdande chef för Must och är därmed redan väl insatt i Musts mångfacetterade verksamhet och uppdrag.

– De frågor vi arbetar med är viktiga både för Försvarsmaktens förmåga och utveckling, och för Sveriges säkerhet. En god försvarsunderrättelseförmåga är en förutsättning både för den svenska försvarsförmågan och för Sveriges möjligheter att föra en självständig och aktiv säkerhets-, utrikes- och försvarspolitik. Vi måste kunna bedöma våra motståndare och motverka olika slags hot. Vi måste också stärka vårt och övriga totalförsvarets säkerhetsskydd, säger Lena Hallin och fortsätter: 

– Jag är stolt över att våra medarbetare är landets kanske främsta experter inom sina kompetensområden. Vi vet att det vi gör är uppskattat och mycket efterfrågat av våra uppdragsgivare.

Lena Hallin understryker vikten av samverkan både nationellt och internationellt för att kunna möta framtida utmaningar.

– Vi har under flera års tid kunnat se att gränserna mellan inre och yttre säkerhet succesivt har suddats ut. Globalisering och digitalisering medför såväl nytta som möjligheter men får också negativa effekter. Vi måste kunna hantera både gamla och nya hotaktörer och ytterligare stärka vår förmåga att identifiera aktiviteter i den så kallade gråzonen. Vi ska vara steget före.

Lena Hallins långa erfarenhet i Försvarsmakten, bland annat som förbandschef, ledningssystemchef, försvarsattaché i Storbritannien och rollen som militär rådgivare vid Utrikesdepartementet har gjort henne väl förberedd för tjänsten.

– I Musts strategi lyfter vi bland annat fram målsättningen att utveckla Musts roll. Det finns ett stort engagemang och driv i vår organisation som ger oss goda förutsättningar för detta och jag ser med tillförsikt och glädje fram mot att få leda Must framöver.