Totalförsvarsdagen är en del av arbetet med den återupptagna totalförsvarsplaneringen och ger, till exempel, frivilligorganisationer möjlighet att samverka och återrekrytera.
– Det är viktigt att vi som skall samarbeta får tillfälle att träffas. Vid nästa kris känner vi varandra som personer och organisationer, säger Magnus Wallin, räddningschef i Norrtälje, som har varit drivande för att få till totalförsvarsdagen och fortsätter:
– Jag är mycket nöjd med den stora uppslutningen under dagen och ser det som ett tecken på både ett ökat medvetande och försvarsvilja.
Kommunens räddningstjänst har ett uppdrag att utveckla totalförsvarsförmågan och fokuserar fram till 2020 främst på tre områden: öka kompetens och kunskap kring totalförsvarsfrågor hos både invånare och egen personal i kommunen, krigsplacera kommunens personal samt att utveckla säkerhetsskyddet.
Under dagen förevisades livräddning från både båt och helikopter av flera olika organisationer. Många frivilligorganisationer passade även på att rekrytera nya medlemmar, exempelvis håller Svenska Lottakåren på att återuppstarta en lokal organisation i Norrtälje och söker nya medlemmar närområdet. Även Hemvärnet passade på att informera om möjligheterna som hemvärnssoldat.
Roslagsbataljonen var på plats i Societetsparken med soldater, ordonnansmotorcyklar, sjukvårdstält och bandvagn.
– Nästa gång tar vi nog med två bandvagnar och ökar på med maskeringsfärgen. Det var mycket populärt bland barnen att få sitta i bandvagnen, säger Ulf Berglund chef för Roslagsbataljonen.
– Det här varit ett mycket bra tillfälle för oss att samverka med andra organisationer inom totalförsvaret, men även ett bra sätt att rekrytera soldater till våra kompanier, säger Ulf Berglund.