TTP har ibland kallats piloternas egen övning då den är en renodlad övning för piloterna. Istället för att öva orderkedjor och rapporteringsvägar i de högre staberna ligger fokus på hur man slåss i kriget längst ut på linan och på de detaljer som i förlängningen kan innebära stora skillnader.
Även om övningen genomförs på F 21 i Luleå är det F 17 som i år har varit ansvariga för planering och genomförande. Den största anledningen till att TTP:n genomförs i de norra delarna av landet är tillgången till det unika och vidsträckta övningsområdet som finns här med ett inte fullt så trafikerat luftrum som i landets sydligare delar.
Stridsflygdivisionerna från Blekinge flygflottilj, F 17, har som tradition att basera i norr en eller två veckor varje år och det är dessa veckor som används för att genomföra TTP:n. I år deltar fyra av flygvapnets divisioner i övningen - två från F 21 och två från F 17. Utöver det finns även ett antal deltagare från F 7 och från taktikutvecklingsenheten, TU JAS, i Linköping.
– Det här är ett mycket bra tillfälle att samöva med divisionerna här uppe. Sen är ju alltid TU JAS med som en stor del i övningen. Om de har något specifikt de skulle vilja titta på taktikutvecklingsmässigt för att lyfta oss ytterligare så väver man in det i TTP:n som ett särskilt fokusområde.
Under övningens första vecka har fokus legat på strid mot markmål medan övningens andra vecka handlade om luftstrid. Att använda skarp ammunition är en viktig del i övningen och under de två veckorna har man på Vidsels skjutfält bekämpat både markmål med bomber och automatkanon samt bekämpat luftmål med robot.
Slutövning för vapeninstruktörselever
Det som skiljer årets TTP jämfört med tidigare år är att man i år, för första gången någonsin, genomfört vapeninstruktörskursen Gripen Weapon Instructors Course, GWIC, med fyra elever från de olika flottiljerna. Kursen startade i juni och har bestått av teori, simulatorpass samt flygpass.
– På så sätt lyfter vi dessa piloter ytterligare en nivå när det gäller vapensystemen så att de i sin tur kan vara en kompetenskälla ute på sina respektive divisioner och hjälpa dessa att lyfta sig ytterligare inom området. Så förutom den reguljära pilot- och taktikutvecklingen har TTP:n i år även fungerat som slutövning för dessa elever. Det har gjort att vi haft en lite mer splittrat fokus och vi har kört väldigt många olika moment så att de ska få göra allt det de lärt sig under kursen, säger Michael Lundquist.