Totalt 23 män och kvinnor fick sina efterlängtade vingar under torsdagens ceremoni för blivande stridspiloter, helikopterpiloter, transportpiloter och meteorologer. Guldvingen är facktecknet för pilot och tilldelas elever som genomfört den grundläggande flygutbildningen (GFU) med godkänt resultat. Vingarna delades ut av den nytillsatte flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström.
– Det är fantastiskt roligt för mig att under min andra dag som chef för flygvapnet få möjlighet att välkomna nya piloter till Försvarsmakten. Jag ser vingarna som ett personligt avtal mellan mig som flygvapenchef och er som piloter. Jag räknar med att ni ska kunna utföra väldigt krävande uppgifter på ett professionellt sätt och att vi alla ska vara beredda på att genomföra det svåraste uppdraget av dem alla – väpnad strid. Jag kommer att ställa höga krav på er, men jag vet också att ni klarar det, sade han under torsdagens ceremoni i en av Flygskolans hangarer.
Innan vingarna delades ut under högtidliga former genomförde eleverna ett flygpass med inspektörer. Flygvapenchefen var en av flera inspektörer som flög med eleverna. Direkt efter landning gratulerade han eleven till ett väl genomfört flygpass.
– Det sköttes mycket bra och det är fantastiskt roligt att få se hur duktiga och professionella alla är, sade Carl-Johan Edström.
Efter en värdig ceremoni som följdes av en mycket uppskattad flyguppvisning med Jas 39 Gripen, helikopter 15 och 16, TP 84 Hercules samt SK 60 var det tid för sedvanlig lunch i flygvapenmuseet i Linköping för chefer, lärare, elever och anhöriga. I samband med lunchen passade flygvapenchefen på att ge ytterligare tips till de nyexaminerade piloterna. Han uppmanade dem att njuta av tiden och att våga och vilja vara en del av flygvapnets utveckling. Han betonade även vikten av att se alla och förstå helheten i den kedja av professionella människor inom flygvapnet som är helt avgörande för att de som piloter ska kunna utföra sina uppgifter i luften.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, så det känns helt fantastiskt att få fira detta med familj och vänner, sade en av flygeleverna efter ceremonin.
Taktiskt skede väntar
De elever som ska flyga stridsflygplan och transportflygplan har genomfört det som kallas grundläggande flygutbildning (GFU) under ett år på Flygskolan i Malmslätt där de flugit skolflygplanet SK 60.
Eleverna som flyger helikopter har genomfört det som kallas grundläggande flygutbildning helikopter (GFU/H) vid den tyska arméflygskolan i Bückeburg utanför Hannover i Tyskland.
Gemensamt för alla piloterna är att de har ytterligare utbildningar att gå igenom innan de placeras på någon av flygvapnets flygdivisioner runt om i Sverige. Beroende på vad man är inriktad på att flyga för något, så varierar tidpunkten när man placeras på en flygdivision.
Nästa flygutbildningsskede kallas grundläggande taktisk utbildning (GTU). Då kommer piloterna att lära sig flyga mer avancerat taktiskt och stridsmässigt rätt.