Kockarnas kamp

Flottan är känd för sina skickliga kockar. Men vem är bäst? Fjärde sjöstridsflottiljen arrangerade en tävling vid Skeppsbrokajen i Stockholm.

4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Raymond Bergsten påväg med sitt tävlingsbidrag till juryn.
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Raymond Bergsten påväg med sitt tävlingsbidrag till juryn.
Applåder! Raymond Bergsten får stöd från sina kollegor när han ska leverera sitt tävlingsbidrag till juryn. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Det hela började med en förfrågan om det gick att ordna en tävling på flottiljen mellan fartygens kockar. Flottan är sedan lång tid tillbaka känd för sina vällagade måltider och de duktiga kockarna, därför ska de självklart uppmuntras och synas extra.

Carl Wachtmeister, som är ordförande för det gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs i Sverige, är även reservofficer vid Fjärde sjöstridsflottiljen. Han blev tillfrågad om han kunde stödja flottiljen vid en kocktävling. Chaîne des Rôtisseurs hjälpte till eftersom sällskapet har erfarenheter av att arrangera och vara domare i kocktävlingar.

Kräftor och wallenbergare

De deltagande kockarna visste i förväg att de skulle tillaga en Wallenbergare som huvudrätt. Utöver detta skulle kockarna även tillaga en förrätt där ingredienserna hölls hemliga fram tills samma morgon. På morgonen presenterade konferenciern den ”hemliga lådan” för kockarna som fick med sig ingredienserna tillbaka till fartygen. Där hade de tre timmar på sig att tillreda sina maträtter och komponera ett vinnande recept som skulle falla juryn i smaken.

4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Patrik Livchitz gör sig redo för matlagning medan nyfikna kollegor tittar på.
Ombord på HMS Helsingborg tittar nyfikna besättningsmän in genom serviceluckan för att följa arbetet i byssan. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Ombord på HMS Visby plockade Jacob Danielsson varsamt upp ingredienserna och inspekterade dem med ett leende:

– Jag älskar att tävla. Jag tycker att det här är kul. Jag gillar pressen.

Ombord på HMS Helsingborg börjar Patric Livchitz med att skala kräftorna som var den hemliga huvudingrediensen till förrätten med en gång.

– Nu ska jag laga mat och ha kul. Har man kul blir det bra mat!

Flottans kockar är vana att jobba under press med allt från representationsmiddagar till stridsuppbackningar. Och till slut, efter många svettiga timmar i byssan, stod en wallenbergare och en förrätt på juryns bord. Fartygsbesättningar med sjömän och officerare samlades på Skeppsbrokajen i Stockholm och hejade och applåderna gick varma när kockarna bar fram sina måltider till juryn.

4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Jacob Danielsson i byssan på HMS Visby.
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Jacob Danielsson i byssan på HMS Visby.
"Jag älskar att tävla, jag tycker att det är kul. Jag gillar pressen", säger Jacob Danielsson ombord på HMS Visby. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Melker Trumars mitt i språnget.
Ombord på HMS Trossö fick Melker Trumars först dela byssan med andra fartygskockar som gjorde mat till besättningen. Här har han äntligen fått byssan för sig själv. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Patrik Livchitz påväg ombord på en ribbåt. I famnen har han de hemliga ingredienserna till förrätten.
HMS Visby och HMS Helsingborg låg förtöjda vid Nybrokajen. Patric Livchitz gör sig redo för att åka båttransport med ingredienserna till sitt fartyg. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.
Mats Johansson ombord HMS Ven funderar över hur han ska lägga upp matlagningen. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Raymond Bergsten ser över råvarorna i byssan.
Från jägarsoldat med elva utlandsmissioner i bagaget till steward på Sas samt en vända inom offshoreindustrin. Raymond Bergsten har jobbat med lite av allt innan han till sist blev kock på Fjärde sjöstridsflottiljen. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Förstklassig jury

Fem kockar deltog i kocktävlingen med en jury som bedömde de tävlande. Juryn fokuserade på hur kockarna arbetade i köket samt hur maten smakade och presenterades. I köket gjordes bedömningar utifrån hygien, organisation, teknik och genomförande samt hur kockarna utnyttjar ingredienserna för att ta vara på råvarorna. Juryn bedömde också portionsstorlek, kreativitet samt hur ingredienserna passade ihop.

4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Johan Jureskog var med i tävlingens jury.
"Tiden i flottan betydde mycket för mig. Att ställa upp som jurymedlem var en självklarhet", säger Johan Jureskog. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Juryn bestod av stjärnkocken Johan Jureskog, tidigare värnpliktig kock och fartygschefens personliga kock ombord på HMS Carlskrona 1994–1995. Örlogskaptenen och reservofficeren Carl Wachtmeister, ordförande för det gastronomiska sällskapet Chaîne de Rôtisseur i Sverige. I juryn ingick även amiral Ewa Skoog Haslum, vicerektor på Försvarshögskolan och tidigare chef på Fjärde sjöstridsflottiljen. De smakade, noterade och efter många tuggor Wallenbergare kom juryn fram till ett resultat: Vinnare blev kocken Patrik Livchitz tillhörande HMS Modig.

Motiveringen? ”Med ett lugnt köksarbete som var metodiskt och effektivt rådde harmoni i skeppsköket. Wallenbergaren hade bra konsistens, krispig yta, bra smak av brynt smör, bra smälta och luftig puré. Förrätten var kreativ, krispig och smakrik samt vacker med bra färger."

Praktikplats hos Jureskog

Den vinnande kocken vann, förutom äran, en praktikplats på en av Johan Jureskogs restauranger. Johans deltagande i juryn och engagemang i tävlingen har sitt ursprung i hans värnpliktstjänstgöring ombord på HMS Carlskrona som blev inledningen till hans framgångsrika kockkarriär.

– Grunden till min matlagning la jag där och då. Ombord på HMS Carlskrona fick jag frihet att laga med vilka råvaror jag ville. Det var den bästa tiden i livet. Jag var fartygschefens kock och var ledig när han inte behövde min tjänst. Att låta en av flottans kockar få göra en kortare praktik på en av mina restauranger är ett sätt att ge tillbaka, berättar Johan.

– Tiden i flottan betydde mycket för mig. Under en permission gick jag och visade upp mig på stjärnkrogen Paul och Norbert i Stockholm. Jag fick jobbet på villkoret att jag började snarast. Tack vare att fartygschefen Harald Abrahamsson lät mig mucka lite tidigare fick jag jobbet och det är något jag är oerhört tacksam över. Det var avgörande för starten av min kockkarriär.

Krävande Wallenbergare

Hur kom ni fram till att kockarna skulle tävla med maträtten Wallenbergare?

– Det var den rätt jag förlorade finalen med i TV4-programmet Kockarnas kamp.

4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Förrätten som skulle innehålla den hemliga ingrediensen.
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Förrätten som skulle innehålla den hemliga ingrediensen.
Maten bedömdes utifrån portionsstorlek, kreativitet och hur ingredienserna passade ihop. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Jacob Danielsson påväg att presentera sina rätter för juryn.
Jacob Danielsson får applåder när han går ner från landgången för att presentera sina maträtter för jurymedlemmarna. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Johan Jureskog och Flottiljamiral Ewa Skoog Haslum provasmakar wallenbergaren innan de delar ut sina poäng.
Johan Jureskog och amiral Ewa Skoog Haslum smakar koncentrerat av en wallenbergare. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

Vinnaren Patrik Livchitz
Vinnare blev kocken Patric Livchitz. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
4.sjöstridsflottiljen anordnar kockmästerskap.

De deltagande kockarna. Raymond Bergsten, Melker Trumars, Mats Johansson, Jacob Danielsson och Patrik Livchitz.
De tävlande kockarna i väntan på juryns besked. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Artikeln har tidigare publicerats i Försvarets forum nummer 5, 2019.