I väl skyddade och strategiskt valda platser befinner sig marinens nav för all typ av försörjning. Vanligen är det fartygen som syns, de som bevakar, spanar och strider. Men bakom kulisserna, oftast inte synliga, pågår ett febrilt arbete för att se till att de stridande enheterna får den materiel de behöver.
Signaler från fartygen når ledningscentralen om att exempelvis ammunition är på väg att ta slut. Marinbasens stab fångar upp behoven och arbetet påbörjas med att planera för en leverans. När stabens arbete är klart för just denna försörjning lämnas ärendet över till chefen för det bastjänstområdet. Det är därifrån det praktiska arbetet påbörjas. Vilka resurser finns tillgängliga? Vilken personal behövs för att genomföra just denna leverans? Vilket skydd krävs? När exakt ska fartyget förtöja vid kajen? Många faktorer spelar in för att leveransen ska nå fram. Brister den länken i kedjan blir fartygen så småningom helt verkningslösa.
För att leveransen ska ske så säkert som möjligt dirigeras fartyget in till en kaj någonstans där det bedöms att ammunitionen kan lyftas ombord utan yttre påverkan. Den valda platsen rekognoseras noga och säkras med Marinbasens egna basskyddsstyrkor. En leverans till ett fartyg är oerhört känsligt. Fartyget är utsatt och fienden vet att försörjningstillfället är sårbart.
– Flexibilitet är en nödvändighet och en förutsättning för att lyckas med vårt uppdrag och jag upplever att vi har ett bra samarbete med ledningen, säger Micke Åkesson som är chef över en av enheterna som levererar ammunition och reservdelar till fartygen.
Rörligt förband
Marinbasen består alltså av en mängd olika funktioner, allt från ledningsdel till chaufförer och mekaniker. Beroende på uträknat behov sätts det samman olika delar som chefen för hela operationen tänker sig behöva, en sk Task Group. Marinbasen är rörliga och kan gruppera på en eller flera platser. Fartygens rörelser och behov styr på vilket sätt organisationen grupperar sig och uppträder.
I Marinbasen finns också Marinens Radio som har det särskilt hett under övningen eftersom de förmedlar kommunikation mellan alla deltagande förband och enheter. Många signaler hamnar inne i Marinbasens stab som skapar överblicksbilden över hela styrkans logistikläge.
Sjukvård
Marinbasens stabsläkare har uppgiften att leda sjukvården och styra sjuktransportledningen. Stabens veterinär ansvarar för Marinbasens förebyggande folkhälsa samt veterinärmedicin för förbandets hundtjänst. På kompaninivå finns förbandsplats med läkare och sjuksköterskor för den dagliga sjukvården och för medicinska åtgärder vid skadeutfall och Marinbasens sjuktransportledare som koordinerar sjuktransporter inom hela marinen. Under årets övning har Trängregementet fortsatt bistått förbandet i utvecklingen av sjukvårdsfunktioner på ett fantastiskt sätt.
En del av det marina skyddet
Säkra leveranser till de stridande enheterna är avgörande för att de ska kunna vara både uthålliga och farliga för en tänkt motståndare. Marinbasens alla enheter skapar förutsättningen och är en del av det marina skyddet av Sveriges kust och territoriella gräns. Helt enkelt en livsviktig funktion.