I övningar de senaste åren har omkring hälften av övningstiden bestått av styrda moment som deltagarna haft kännedom om. Under Swenex 19 har den andelen varit väldigt låg, omkring tio procent. Istället har de taktiska cheferna fått styra sina enheter tämligen fritt och därefter ta konsekvenserna av de beslut som fattats. Det innebär också att man har övat uthållighet då fartyg och landenheter varit under hög belastning hela övningen, vilket varit ytterligare en målsättning.
Kommendör Jonas Källestedt, chef på Sjöstridsskolan, har varit övningsledare:
– Jag har inte en komplett sammanställning ännu, men så här direkt efter övningen är ändå min uppfattning att det har gått mycket, mycket bra. Med det menar jag att vi har dragit många viktiga lärdomar inför kommande övningar och att de enheter som medverkat har fått genomföra den typ av moment de har önskat sig. Bland annat har marinen kunnat träna sjömålsstrid tillsammans med flygvapnet vid ett flertal tillfällen.
Avtal med markägare nödvändigt
En annan positiv detalj under Swenex 19 är att endast en handfull markägare har hört av sig med klagomål om exempelvis förstörd mark eller att boskap har skrämts. En förutsättning för att kunna genomföra större övningar är att Försvarsmakten får tillgång till civil mark. Därför är vi mycket tacksamma mot alla de markägare som lånar ut sin mark.
Varje övning bär mer eller mindre fram mot kommande övningar. För Swenex del har mycket kraft lagts på att öva i samma terräng och med samma scenario som nästa års stora försvarsmaktsövning, Aurora 20. Då kommer än fler officerare, sjömän och soldater att träna på att försvara Sverige mot fientligt angrepp.