Lördag kl 13.00 rullade den första containern iväg från Försvarsmedicincentrum i Göteborg till Luftstridsskolan vid Ärna flygplats i Uppsala. Totalt beräknas 80 containrar fyllda med sjukhuskompaniets materiel transporteras under den kommande veckan. I takt med att materielen är på plats kommer sjukhuskompaniet börja upprätta det fältsjukhus som ska lämnas över till den civila sjukvården.
– Vi har packat 15 containrar som går iväg under dagen. Jag beräknar att vår personal åker upp på tisdag och börjar rangera så att ytan vi bygger på är tom. Därefter kommer vi börja bygga tälten som skall vara där, säger Christopher Pettersson, tillförordnad kompanichef på sjukhuskompaniet.
Normalt har sjukhuskompaniet längre förberedelsetid innan material kan packas och skickas.
– Jag är väldigt nöjd med mitt kompani, de har gjort ett jättebra arbete och jag är imponerad över att vi klarar av att lösa uppgiften i den takten som vi gör, säger Christopher Pettersson.
43:e hemvärnsbataljonen var inplanerad att öva under ett antal dagar men övningen avbröts och bataljonens soldater ställdes till sjukhuskompaniets förfogande. Förutom att packa och lasta materiel fanns soldater med lastbils- och truckförarkort vilket var ett uppskattat tillskott.
– Det har haft stor betydelse att Hemvärnet ställts till vårt förfogande, väldigt värdefullt, säger Christopher Pettersson.
När fältsjukhuset väl är upprättad på plats kommer en överlämning ske till den civila sjukvården. Driften av själva fältsjukhuset kommer sjukhuskompaniet stå för.
Transporter
Trängregementet i Skövde har uppgiften att transportera fältsjukhusets containrar från Göteborg till Uppsala. Trängregementets transportsoldater sköter frakten med runt 15 lastbilar. Utöver transportsoldater deltar även två plutoner som består av cirka 30 trafik- och transportledningssoldater. Den ena plutonen består av anställda soldater, och den andra av värnpliktiga.
– Vår uppgift är att understödja transportsoldaterna så att de kan ta sig in till garnisonen på ett enkelt och smidigt sätt, säger Karl Algotsson, chef för trafik- och transportledningssoldaterna.
Transporten sker med dubbla enheter som genomför en parallell trafikrörelse, totalt 30 lastbilar. Det innebär att när den ena enheten lastar på i Göteborg, lastar den andra enheter av i Uppsala, och sedan turas man om.
– Logistik är ju alltid skarp uppgift men det är inte så ofta vi är i Göteborg och kör så det är en bra övning. De värnpliktiga taggar till när det är på riktigt, säger Karl Algotsson.
Tillsammans räddar vi liv
Försvarsmedicincentrum har även fått bredduppgift att stödja Västra Götalandsregionen med ytterligare sjukvårdsplatser.
– Vi inleder nu en rekognosering och samverkan med regionen om var den bästa placeringen är. Förbandsandan är positiv, att vi kan göra skillnad och rädda liv. Det är vad vi är tränade för, säger överste Peter Fredriksson, chef för Försvarsmedicincentrum.