Glödande slutövning stärker försvaret i norr

Vintersol 20 är igång

Pansar, artilleri och helikopter. Årets regionala slutövning Vintersol 20 är igång. Tre deltagande förband slipar nu tillsammans sina förmågor för att stärka försvaret i norr.
– Det blir en övning med värdefulla samövningsmoment som jag skulle vilja se ännu mer av framöver, säger överstelöjtnant Kenneth Nygren, bataljonsövningsledare för den 92:a artilleribataljonen.

Övning Vintersol 2020.
Övning Vintersol 2020.
Under onsdagen ryckte Norrbottens pansarbataljon ut i fält. Många av de värnpliktiga gjorde sina sista förberedelser innan övning på kaserngården vid Norrbottens regemente. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Övning Vintersol 2020.
Stora delar av trosskompaniets fordonsflotta ställdes upp på kaserngården vid Norrbottens regemente. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Övning Vintersol 2020.
Trosskompaniets värnpliktiga koksoldater är redo att höja stridsvärdet med lagad mat. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Övning Vintersol 2020.
Kenneth Nygren, bataljonsövningsledare för 92:a artilleribataljonen, ser fram emot att öva årets värnpliktiga i en större kontext. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Övning Vintersol 2020.
Sjukvårdsplutonen på trosskompaniet redo för prövningar. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Övning Vintersol 2020.
Morgan Kinnå var en av alla taggade rekryter. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Övning Vintersol 2020.
Tumme upp för slutövningen. Foto: David Carr/Försvarsmakten

Skidorna är tjärade, utrustningen kontrollerad och fordonen tankade och lastade. Nu är det dags för de över 400 värnpliktiga rekryterna i Bodens garnison att genomföra utbildningsårets slutövning - Vintersol 20. De deltagande förbanden är Artilleriregementet, A 9, Norrbottens regemente, I 19, och Helikopterflottiljen med helikoptrar från första helikopterskvadron i Luleå.

– Strid i vintermiljö är något alla deltagande förband kan. Men förmåga är alltid en färskvara och det gäller att öva för att upprätthålla och utveckla den. Därför ser jag fram emot Vintersol 20 där vi återigen får utvecklas tillsammans med andra förband i regionen, säger överstelöjtnant Rikard Daleke, bataljonsövningsledare för Norrbottens pansarbataljon vid I 19.

Krigsförbandsövning för brigadspaningskompaniet

Vintersol 20 är i huvudsak en övning för de värnpliktiga. Det blir deras första övning i en större skala, vilket kallas för en grundläggande krigsförbandsövning. Men för brigadspaningskompaniet, som utbildas av pansarbataljonen, är övningen dessutom en krigsförbandsövning. Det innebär att kompaniet får chansen att öva samtliga personalkategorier och inte bara värnpliktiga under utbildning. Under året har rekryterna vid kompaniet utbildats i att inhämta information bakom fiendens linjer. Det kan göras på skidor, med bandvagn eller med stridsfordon 90.

– Slutövningen Vintersol blir ett slutprov där rekryterna tillsammans med andra personalkategorier får visa upp vad de har lärt sig. Men det blir en värdefull övning för alla kompanier där alla kommer att prövas mot olika förbandsmålsättningar, säger Rikard Daleke.

Artilleriet redo att leverera

Ett viktigt syfte med övningen är att samöva I 19 och A 9. Överstelöjtnant Kenneth Nygren, bataljonsövningsledare för den 92:a artilleribataljonen, ser fram emot att få visa vad bataljonen kan leverera.

– Jag ser också fram emot att få öva i en större kontext med uppgiften att få understödja ett annat förband. Det är den största vinsten med att vi gör det här tillsammans, säger han.

A 9, som börjar något senare i övningen, kommer att delta både med heltidspersonal och inneliggande värnpliktiga. Det ligger i artilleriets natur att samöva med andra förband.

– Vi har inget självändamål att existera, det vill säga det normala är att vi understödjer något annat förband med indirekt eld.

Vintersol, som är en återkommande slutövning, är ett bra tillfälle att visa på synergierna som kommer av att ha ett mekaniserat förband och ett artilleriförband i tätt samarbete.

– Vintersol är en extremt viktig övning. Det är i den här perioden på året som vi har kommit så pass långt i grundutbildningen att vi kan börja leverera fullt ut, säger Kenneth Nygren.

I 19 och A 9 i tätt samarbete

I år finns ett konkret samövningsmoment. I 19:s rekryter ska utgöra artilleriets ögon och leda in deras granater till rätt position i terrängen. Detta görs med eldledare och observatörer från brigadspaningskompaniet som identifierar fientliga mål och sedan vidarebefordrar koordinater, riktning och höjd till artilleriets pjäskompani.

– Pjäskompaniet kommer att leverera indirekt eld med Archer efter deras instruktioner. Det blir ett värdefullt övningsmoment som jag skulle vilja se ännu mer av framöver. Här samövar vi verkligen funktionerna och det vi ska göra, säger Kenneth Nygren.

Helikopterflottiljen kommer att öva med första helikopterskvadron från Luleå. Med helikopter 14 kommer skvadronen bland annat stödja förbanden med att transportera materiel och trupper samt öva sjukvårdstransporter. A 9 kommer att avsluta övningen på egen hand med artilleriskjutningar vid Lombens skjutfält.

– Där kommer vi att testa förbandet kopplat till förbandsmålsättningar. Det kan vi göra utan ett annat förband, säger Kenneth Nygren.

Vintersol 2020

Vintersol 2020 är årets slutövning för förbanden i norra Sverige som pågår den 9 - 26 mars.

Deltagande förband:
Norrbottens regemente, Artilleriregementet och Helikopterflottiljen.

Kontakt:
info-i19@mil.se

Läs mer om övningen